ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ ငွက္ေပ်ာဖူးကုိ သုပ္စားဖုိ႔ စီစဥ္ထားပါတယ္။ ေနကလည္း ပူေတာ့ ဘာစားစား
အရသာ သိပ္မေတြ႕လွတာေၾကာင့္ ခ်ဳိ၊ ခ်ဥ္၊ ငန္၊ စပ္ အသုပ္ေလးေတြနဲ႔ ခံတြင္း ေတြ႕ေအာင္ရယ္၊
မီးဖုိထဲမွာလည္း သိပ္ၿပီးအၾကာႀကီး မေနခ်င္တာရယ္ေၾကာင့္ အသုပ္ေလးေတြကို တန္းစီၿပီး ေရးဖုိ႔
စီစဥ္ထားပါတယ္။
အရသာ သိပ္မေတြ႕လွတာေၾကာင့္ ခ်ဳိ၊ ခ်ဥ္၊ ငန္၊ စပ္ အသုပ္ေလးေတြနဲ႔ ခံတြင္း ေတြ႕ေအာင္ရယ္၊
မီးဖုိထဲမွာလည္း သိပ္ၿပီးအၾကာႀကီး မေနခ်င္တာရယ္ေၾကာင့္ အသုပ္ေလးေတြကို တန္းစီၿပီး ေရးဖုိ႔
စီစဥ္ထားပါတယ္။
မိဘအိမ္မွာ ေနတုန္းကဆို အေမက ငွက္ေပ်ာဖူးကုိ ပုစြန္ေျခာက္ေလးနဲ႔ပဲ ႏွပ္ၿပီး ခ်က္ေလ့ရွိၿပီး ၿဖိဳး
တုိ႔ညီအစ္မေတြ အႀကိဳက္ဆံုး ဟင္းတစ္ခြက္ေပါ့။ ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္ကုိေတာ့ ဆစ္ဒ္နီေရာက္မွ ထုိင္း
စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ စားဖူးတာပါ။
တုိ႔ညီအစ္မေတြ အႀကိဳက္ဆံုး ဟင္းတစ္ခြက္ေပါ့။ ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္ကုိေတာ့ ဆစ္ဒ္နီေရာက္မွ ထုိင္း
စားေသာက္ဆိုင္ေတြမွာ စားဖူးတာပါ။
ငွက္ေပ်ာဖူး စိမ္းကုိ ပါးပါးလွီးၿပီး သုပ္ထားေပမယ့္ မဖန္ပဲ စားလုိ႔ေကာင္းပါတယ္။
ပုစြန္နဲ႔ တဲြၿပီး သုပ္ေလ့ရွိသလုိ ကင္းမြန္/ ျပည္ႀကီး ငါးကုိ မီးကင္ၿပီးေတာ့လည္း ေရာသုပ္ေလ့ရွိၾက
တယ္။
တယ္။
သူက အရသာထက္ ထုတ္ထုတ္ေလးနဲ႔ ပါးစပ္ထဲမွာ ၀ါးရတာက ပုိၿပီး စိတ္၀င္စားစရာ ေကာင္းတာ
ပါ။
ပါ။
ဖန္တန္တန္ အရသာ ရွိတတ္တာမုိ႔ ခ်ဳိ၊ ခ်ဥ္၊ ငန္၊ စပ္ အရသာနဲ႔ တဲြမွ စားလုိ႔ ေကာင္းပါတယ္။
ရန္ကုန္ ျပန္ေရာက္ကတည္းက ေနရာတကာမွာ ေတြ႕တဲ့ ငွက္ေပ်ာဖူးေတြကုိ မ်က္ေစာင္း ထုိးထား
တာ အခုမွပဲ ေသခ်ာသုပ္စားျဖစ္ ေတာ့တယ္။
တာ အခုမွပဲ ေသခ်ာသုပ္စားျဖစ္ ေတာ့တယ္။
ငွက္ေပ်ာဖူးကုိ အမ်ဳိးမ်ဳိး သုပ္စားၾကေပမယ့္ ဒီေႏြပူမွာ ခံတြင္း ေတြ႕ေစမယ့္ ဗီယက္နမ္စတုိင္နဲ႔
ထုိင္းစတုိင္ အသုပ္ႏွစ္မ်ိဳးကုိ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္။
ထုိင္းစတုိင္ အသုပ္ႏွစ္မ်ိဳးကုိ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္။
ေနာက္ၾကံဳရင္ တျခားနည္းေလးေတြ ထပ္ေ၀မွ် ေပးပါဦးမယ္။
ငွက္ေပ်ာဖူးသုပ္ (ထုိင္း)
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
(ေျခာက္ေယာက္စာ)
ငွက္ေပ်ာဖူး (အေသး) ႏွစ္ဖူး
ပုဇြန္ (အေသး) ၆-၈ ေကာင္
ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုး
နံနံပင္ (လွီးၿပီးသား) ၁/၄ ခြက္
င႐ုတ္သီး အနီ ၁/၂ ေတာင့္
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ စားပြဲဇြန္းတစ္ဇြန္း
ပုစြန္ေျခာက္ စားပဲြဇြန္းႏွစ္ဇြန္းခြဲ
ထန္းလ်က္ (အျဖဴ - ျခစ္ၿပီးသား) စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခဲြ
သံပရာရည္ (ညႇစ္ယူပါ) ၁/၃ ခြက္ (၈၀ မီလီလီတာ)
ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁/၃ ခြက္ (၈၀ မီလီလီတာ)
င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း
ငွက္ေပ်ာဖူး
ပုဇြန္ (အေသး) ၆-၈ ေကာင္
ၾကက္သြန္နီ ႏွစ္လံုး
နံနံပင္ (လွီးၿပီးသား) ၁/၄ ခြက္
င႐ုတ္သီး အနီ ၁/၂ ေတာင့္
ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ စားပြဲဇြန္းတစ္ဇြန္း
ပုစြန္ေျခာက္ စားပဲြဇြန္းႏွစ္ဇြန္းခြဲ
ထန္းလ်က္ (အျဖဴ - ျခစ္ၿပီးသား) စားပြဲဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းခဲြ
သံပရာရည္ (ညႇစ္ယူပါ) ၁/၃ ခြက္ (၈၀ မီလီလီတာ)
ငံျပာရည္ စားပြဲဇြန္း ၁/၃ ခြက္ (၈၀ မီလီလီတာ)
င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း
ငွက္ေပ်ာဖူး
ျပင္ဆင္ပံု
ငွက္ေပ်ာဖူးမ်ားမွ အခြံအနီမ်ားကုိ ခြာပါ။ အ၀ါႏုေရာင္ (သို႔) အေရာင္ ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ ေရာက္သည္အထိ
အခြံမ်ား ကုိ ခြာပါ။
အခြံမ်ား ကုိ ခြာပါ။
အထဲမွ ငွက္ေပ်ာသီး ေသးေသးေလးမ်ားကုိ ထုတ္ပစ္ပါ။
ၿပီးတဲ့အခါ ငွက္ေပ်ာဖူး လီွးၿပီးသားမ်ားကို စိမ္ဖို႔အတြက္ အခ်ဥ္ဓာတ္ပါေသာေရကုိ အရင္ျပင္ပါ။
ေရ တစ္လီတာတြင္ သံပရာရည္ ၁/၄ ခြက္ (၆၀ မီလီလီတာ)ထည့္ၿပီး ေမႊပါ။
ထုိ႔ေနာက္ ငွက္ေပ်ာဖူးမ်ားကုိ အကြင္းလုိက္ပါးပါးလွီးၿပီး ျပင္ထားေသာ ေရထဲသုိ႔ ခ်က္ခ်င္း ထည့္၍
စိမ္ပါ။
စိမ္ပါ။
ငွက္ေပ်ာခြံမ်ားထဲမွ အရြက္ၾကီးၿပီး လွေသာ အဖတ္ ၁-၂ ခုကုိ ဖယ္ၿပီး ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ
ေသခ်ာစစ္ထားပါ။
ေသခ်ာစစ္ထားပါ။
ဟင္းပြဲ ျပင္ရာမွာ သံုးလို႔ရပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာဖူး ခ်က္
ငွက္ေပ်ာဖူး၀ယ္ထားတာတပါတ္ေလာက္ရွိပါျပီ။ မအားလိုု ့ခုုမွခ်က္စားျဖစ္ပါတယ္။
သုုတ္စားရင္ေကာင္းမလား၊ခ်က္စားရင္ေကာင္းမလားဆုုိျပီးေတြးေနတာ။
သုုတ္ရင္မ်ားေနမယ္ထင္လုုိ ့ခ်က္ဘဲခ်က္လိုုက္ပါတယ္။
ဦးဆံုုးအေပၚလႊာအၾကမ္းေတြကိုုႏုုတာေရာက္တဲ့ထိ တလႊာျပီးတလႊာ
ခြာထုုတ္ပစ္ရပါတယ္။ အဖူးေလးေတြႏုုတာေတြ ့ရင္လည္း ေျခြျပီးယူထားပါတယ္။
လႊာရင္းလႊာရင္း နဲ ့မက်န္သေလာက္ပါဘဲ။ ဒါေပမဲ့
မေလာက္မွာေတာ့ပူစရာမလိုုပါဘူး။ သူကဒီလိုုမ်ဳိးဆုုိမနည္းပါးစပ္ထဲခြံ
့ေကၽြးမွစားတာဆိုုေတာ့ေလ။
ပန္းဖူးေလးေတြကအေပၚကႏုုညံ့ေပမဲ့ အတြင္းက၀တ္ဆံတုုိင္ေတြက
(ပံုုထဲမွာအမဲေရာင္ေလးေတြပါ) ၾကမ္းလိုု ့ဖဲ့ျပီးဆြဲထုုတ္ပစ္မွေကာင္းပါတယ္။
အခ်ိန္မရရင္လည္းဒီတုုိင္းထဲ့လိုုက္တာပါဘဲ။
အဲဒါဆိုုရင္စားရင္ေတာ့ဖယ္ဖယ္ပစ္ရပါတယ္။ပါးစပ္႐ွုုပ္ပါတယ္။
ဖယ္ရင္း ခြာရင္းနဲ ့သိပ္ေတာင္မက်န္ေတာ့ပါဘူး။
လူမ်ားရင္ေတာ့ႏွစ္ဖူးသံုုးဖူးေတာ့၀ယ္ရမယ္ထင္တယ္။ ျပီးရင္ ခပ္ပါးပါးလွီး ေရေဆး ျပီးဆားရည္စိမ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ ဆီသတ္၊ ျငဳတ္သီးမွုုန္ ့ထဲ့၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးနဲနဲထဲ့၊ ပုုဇြန္ေျခာက္မွုုန္ ့ထဲ့ျပီး ေမႊးလာရင္ ဆားရည္စိမ္ထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာဖူးေတြကိုု အဖန္ရည္ေတြထြက္သြားေအာင္ညွစ္ပစ္ျပီး ဆီသတ္တဲ့ထဲထဲ့ေမႊျပီး ဆားျပား၊ အခ်ုဳိမွုုန္ ့ထဲ့ပါတယ္။ ငပိေလးၾကိဳက္ရင္နဲနဲေလးေအာင္ထဲ့ႏုုိင္ပါတယ္။ က်မကဒီေန ့ငန္ျပာရည္နဲနဲထဲ့ပါတယ္။ ခဏလုုံုးျပီးရင္ေတာ့ ဆန္မွုုန္ ့ေလးနဲနဲေရေဖ်ာ္ျပီးထဲ့ပါတယ္။ က်မေတာ့အရွိန္လြန္သြားလိုု ့ဆန္မွုုန္ ့နဲနဲမ်ားသြားပါတယ္။ ဆန္မွုုန္ ့ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ အိုုေကမွာပါ။ က်မကသိပ္ေစးပ်စ္ပ်စ္ကုုိမၾကိဳက္တတ္လိုု ့ပါ။ ဆီျပန္ရင္ ခ်ႏုုိင္ပါျပီ။ က်မေတာ့ ေရနဲနဲခ်န္ထားပါတယ္း မပ်စ္သြားေအာင္လိုု ့ပါ။ ခ်ခါနီး အစပ္ၾကိဳက္လိုု ့ျငဳတ္သီးစိမ္းခဲြထဲ့ျပီး နံနံပင္အုုပ္လိုုက္ပါတယ္။ ဒါပါဘဲ လြယ္ပါတယ္။
လူမ်ားရင္ေတာ့ႏွစ္ဖူးသံုုးဖူးေတာ့၀ယ္ရမယ္ထင္တယ္။ ျပီးရင္ ခပ္ပါးပါးလွီး ေရေဆး ျပီးဆားရည္စိမ္ထားပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီ ဆီသတ္၊ ျငဳတ္သီးမွုုန္ ့ထဲ့၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးနဲနဲထဲ့၊ ပုုဇြန္ေျခာက္မွုုန္ ့ထဲ့ျပီး ေမႊးလာရင္ ဆားရည္စိမ္ထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာဖူးေတြကိုု အဖန္ရည္ေတြထြက္သြားေအာင္ညွစ္ပစ္ျပီး ဆီသတ္တဲ့ထဲထဲ့ေမႊျပီး ဆားျပား၊ အခ်ုဳိမွုုန္ ့ထဲ့ပါတယ္။ ငပိေလးၾကိဳက္ရင္နဲနဲေလးေအာင္ထဲ့ႏုုိင္ပါတယ္။ က်မကဒီေန ့ငန္ျပာရည္နဲနဲထဲ့ပါတယ္။ ခဏလုုံုးျပီးရင္ေတာ့ ဆန္မွုုန္ ့ေလးနဲနဲေရေဖ်ာ္ျပီးထဲ့ပါတယ္။ က်မေတာ့အရွိန္လြန္သြားလိုု ့ဆန္မွုုန္ ့နဲနဲမ်ားသြားပါတယ္။ ဆန္မွုုန္ ့ၾကိဳက္တတ္ရင္ေတာ့ အိုုေကမွာပါ။ က်မကသိပ္ေစးပ်စ္ပ်စ္ကုုိမၾကိဳက္တတ္လိုု ့ပါ။ ဆီျပန္ရင္ ခ်ႏုုိင္ပါျပီ။ က်မေတာ့ ေရနဲနဲခ်န္ထားပါတယ္း မပ်စ္သြားေအာင္လိုု ့ပါ။ ခ်ခါနီး အစပ္ၾကိဳက္လိုု ့ျငဳတ္သီးစိမ္းခဲြထဲ့ျပီး နံနံပင္အုုပ္လိုုက္ပါတယ္။ ဒါပါဘဲ လြယ္ပါတယ္။
ေရေဆးထားတဲ့ငွက္ေပ်ာဖူးရြက္ေလးထဲကုုိ လွေအာင္လိုု ့ခပ္ထဲ့ပါတယ္။ ခရင္းေလးနဲ ့ေကာ္ျပီးစားလိုုက္တာခဏေလး နဲ ့စားလိုု ့ကုုန္သြားပါတယ္။ တကယ္ေတာ့ထမင္းနဲ ့စားဘိုု ့ပါ။ ဒီတိုုင္းလည္းစားလိုု ့ေကာင္းပါတယ္ရွင္။
ခင္မင္ေလးစားေသာ..
အုုိင္အိုုရာ..
အုုိင္အိုုရာ..
Source ; /myanmar.mmtimes.com & http://mamaiora.blogspot.com
No comments:
Post a Comment