Thursday, October 18, 2012

ပုဇြန္ဥေလွာ္...မွ်စ္ေႀကာ္နဲ.  သခြားသီးသုပ္

                                   
ၿမိဳ.တိုင္းၿမိဳ.တိုင္းမွာ ေဒသခံအားလံုးနီးပါး ႀကိဳက္တတ္တဲ. သေဘာက်တတ္တဲ့ စားစရာေလးေတြ ရွိတတ္ပါတယ္...အခ်ိဳ.မုန္.ေတြ..ဟင္းလွ်ာေတြ..အသီးအႏွံေတြ စသည္ၿဖင္. ေဒသထြက္ ကိုအေၿခခံတဲ. စားစရာေတြဟာ အၿမဲလိုလို သတိရတတ္ႀကပါတယ္....အခ်ိဳ. အနည္းငယ္ကေတာ. ဘယ္ေနရာမွာမဆို ရွာေဖြ..သို.မဟုတ္ လုပ္ယူ စားသံုးလို.ရေပမယ္. ပင္ရင္းေဒသ မွာစားရသလို အၿပည္.အ၀ေတာ. မခံစားရပါဘူး....မ်ားေသာအားၿဖင္.ကေတာ. ပင္ရင္းေဒသ မွာကလြဲၿပီး စားေသာက္ဖို. အခက္အခဲရွိတတ္ႀကပါတယ္....

ဒီထဲမွာမွ ၿမိဳ.ေလးမွာ စားေလ.ရွိႀကတဲ့ထဲက ပုဇြန္ဥ အေႀကာင္းေၿပာၿပခ်င္ပါတယ္...တကယ္ေတာ. ငါးဥ ပုဇြန္ဥ ဆိုတာေတြဟာ မစားသံုးသင္.ဘူးလို. အသိတရားထဲမွာေတာ. ရွိေနႀကပါတယ္  ဒီလိုစားလိုက္ၿခင္းအားၿဖင္. အဲဒီမ်ိဳးစိတ္ တစ္ခုလံုးရဲ. အနာဂတ္ဟာ တစ္ေၿဖးေၿဖး ရွားပါး ကြယ္ေပ်ာက္ သြားတတ္ မွာကို သတိရမိေပမယ္. ...တစ္ခါတစ္ေလမွာေတာ. ဆႏၵ နဲ. အသိတရားဆိုတာ အၿမဲအခ်ိဳးညီ ေနတတ္တာမ်ိဳးေတာ. မဟုတ္ပါဘူး...

ဟိုးးးးးးး အရင္က ပုဇြန္ဥ ေပါခ်ိန္ဆို အေတာ္မ်ားမ်ား ေစ်းေစာေစာ သြားၿပီး၀ယ္ေလ.ရွိပါတယ္..(ေနာက္က်ရင္ မရတတ္လို.ပါ) ၿပီးတာနဲ. အဲဒီပုဇြန္ဥ ေတြကို ေစ်းသည္ ထုပ္ေပးလိုက္တဲ. ႀကာဖက္ေလးနဲ.သယ္လာအဖြားေတြ လက္ထက္ကဆို ပုဇြန္ဥ ေပါခ်ိန္ဆို ရသေလာက္၀ယ္ ၿပီးတာနဲ.
ိုအိမ္ေရာက္တာနဲ. ငါးငံၿပာရည္ စစ္စစ္ ထည္.ထားတဲ. ဇလံုထဲကိုသြန္ခ် ၿပီးမွ အေပၚယံကေန အဲဒီပုဇြန္ဥ ေတြကို ဇြန္းေလးနဲ.ခပ္ ...အမွိဳက္ေတြ ..ပုဇြန္ေၿခ..လက္..ေရယက္..သဲ..အမွဳန္ေတြအားလံုး ငံၿပာရည္ ေအာက္ေၿခမွာ က်န္ခဲ့ ...ပုဇြန္ဥက သန္.လည္းသန္.သြား ငံၿပာရည္လည္း ပါၿပီးသား ဒယ္အိုးထဲတန္းထည္.ေလွာ္
  ၿပီးတာနဲ. အေအးခံၿပီး  အ၀က်ယ္ ဖန္ပုလင္းအႀကီးႀကီးေတြထဲကိုထည္. တစ္ႏွစ္စာလံုး သိမ္းထားတာပါပဲ....ခုလိုအခ်ိဳမွဳန္.တို. ႀကက္သားမွဳန္.တို. သံုးလည္းမသံုး ရွိလည္းမရွိပဲ ဟင္းခ်ိဳပဲခ်က္ခ်က္ အသီးအရြက္ပဲေႀကာ္ေႀကာ္ အဲဒီပုဇြန္ဥ ေလွာ္ေလး တစ္ဇြန္းေလာက္ ထည္.လိုက္တာနဲ. ဘာခ်ိဳသလည္း မေမးနဲ. ဒါေပမယ္. သဘာ၀အခ်ိဳစစ္စစ္....အရသာေလးက ဘယ္ေတာ.မွ မေမ.နိဳင္တဲ. အရသာေလးပါ 

သူ.နဲ. လိုက္ဖက္တဲ့ ထဲမွာ တစ္ခုက သခြားသီးသုပ္ပါ....သခြားသီး လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ အလံုးႀကီးႀကီးကို သခြားၿခစ္ေလးနဲ.  
ၿခစ္လိုက္တာနဲ. အနံ.ကေမႊးကနဲ ထြက္လာပါတယ္.အရည္ဓါတ္ႀကြယ္၀တဲ.အသီးၿဖစ္တာမို. သခြားရည္ကလည္းေတာ္ေတာ္ေလးပါပါတယ္(တစ္ခုပဲရွိပါတယ္ သခြားသီးၿခစ္တဲ.သူကေတာ. လက္သန္.ရပါလိမ္.မယ္).... လိုခ်င္သေလာက္ရတာနဲ.အဲဒီထဲကို ပဲမွဳန္. နည္းနည္း ထည္. .....ဆန္လြတ္ဆႏြင္း နဲ.ခ်က္ထားတဲ. ဆီခ်က္၀ါ၀ါ ေလးဆမ္း ....ေစ်းထဲမွာေထာင္းရင္းေရာင္းေနတတ္တဲ. ၿငဳပ္သီး အေလွာ္မွဳန္.ေလးထည္. ....ငံၿပာရည္ေလး ဆမ္း ....သံပုရာသီးေလးညွစ္ထည္. ..ပိုပြင္.ေအာင္ ၿငဳပ္သီးစိမ္းေလးနည္းနည္းညွပ္ထည္. ...ပုဇြန္ဥ ေလွာ္ေလးကိုတစ္ဇြန္းေမာက္ေမာက္ခပ္ထည္.....နယ္လိုက္တဲ. အခ်ိန္မွာ ထြက္လာတဲ.အနံ.က တင္ၿမိဳ.ေလးရဲ.. ငယ္ဘ၀ ဆီ ငယ္ငယ္က 
အေမ.အိမ္ေလးဆီ ၿပန္ေရာက္သြားေစပါတယ္...သံပုရာသီးနဲ.ငံၿပာရည္ေပါင္းလို. ထြက္လာတဲ.အနံ.ကို သခြားသီးကအနံ.ေပါင္းထည္.ေပးလိုက္ၿပီး ပုဇြန္ဥေလွာ္နံ.ေလးက ေနာက္ကကပ္ပါလာေတာ.........ေသခ်ာတာက ဒီလိုအသုပ္မ်ိဳးလုပ္ရင္ လူမသိေအာင္လုပ္လို.မရပါဘူး ...ဘာလို.လည္းဆိုေတာ. ေဘးအိမ္ထိ အနံ.ေရာက္ပါတယ္ ....အၿပီးသပ္အေနနဲ. အေပၚကေန ႀကက္သြန္ၿဖဴေႀကာ္ေလးရယ္ ႏွမ္းေလွာ္ေလးရယ္လည္း ၿဖဴးလိုက္ေရာ ..စားရန္အသင္.ဆိုတဲ.အေနအထား ေပါ.သခြားသီး ၿခစ္ထားတဲ. အမွ်င္ရွည္ရွည္ေလးေတြရယ္..ေနရာအႏွံ.ပ်ံ.ေနတဲ. ပုဇြန္ဥ ေလးေတြရယ္..ၿငဳပ္သိး အစိမ္းေရာင္ေလးေတြရယ္..အေပၚကႏွမ္းစိေလးေတြနဲ. ေပ်ာ.မသြားေသးတဲ.ႀကက္သြန္ေႀကာ္ေလးေတြရယ္...ေသာက္လည္းေသာက္ ဆမ္းလည္းဆမ္းစားလို.ရတဲ့ 

အရသာေပ်ာ္၀င္ေနတဲ.သခြားရည္ေလးေတြရယ္........အင္းးးးးးး
ဒါေလးကို ပုဇြန္အေကာင္ေသး...ဒါမွမဟုတ္ ပုဇြန္ အေကာင္ႀကီးႀကီးရဲ. ေခါင္းနဲ. ခ်က္ၿပီးငရုပ္ေကာင္းမ်ားမ်ားေလးခပ္ထားတဲ.ႀကာရိုး ဟင္းခါးေလးနဲ.မ်ားတြဲလိုက္ၿပီးစားလိုက္ရရင္ သူမ်ားေတြေၿပာတဲ့ ေလာကနိဗၺာန္ ဆိုတာဆီ ခဏေတာ. ေရာက္သြားေလာက္ပါတယ္

ဒါ.အၿပင္ ဒီပုဇြန္ဥနဲ. လိုက္ဖက္တာေလးရွိပါေသးတယ္...မွ်စ္ေႀကာ္ပါ...မွ်စ္ႏုႏု ေလးေတြကို ဆန္လြတ္ဆႏြင္း စစ္စစ္ေလး ဆီသတ္ၿပီး ပုဇြန္ဥ နဲ. ေႀကာ္ထားတဲ. မွ်စ္ေႀကာ္ဟာ ၿမိဳ.ေလးကို တမ္းတမ္းတတ သတိရေစတတ္တဲ့ အစားအစာ တစ္ခုပါပဲ...မွ်စ္ကေႀကာ္ထားလို. ထြက္လာတဲ. 

ရနံ.ေလးရယ္ ဆႏြင္းရဲ. အေရာင္၀ါ၀ါေလးရယ္ ေနရာအႏွံ.မွာ ကပ္ၿငိေနတဲ့ ပုဇြန္ဥေလးေတြရယ္ စားလိုက္ေတာ.လည္း ခ်ိဳဆိမ္.လြန္းလွတဲ့ အရသာရယ္ဟာ စြဲမက္စရာ တစ္ခုပါပဲ....

တစ္ခုေတာ. သတိေပးရပါမယ္ ..အဲဒါက ရန္ကုန္မွာ ေရာင္းတဲ့ ပုဇြန္ဥေတြကိုေတာ.  သ ိတိထား၀ယ္ေစခ်င္ပါတယ္..မ်ားေသာအားၿဖင္. ဘာဥမွန္းမသိတာေတြကို ပုဇြန္ဥ နာမည္တပ္ထားတာပါ..မိတ္ေဆြတစ္ေယာက္ အဲဒိပုဇြန္ဥ လို.ေၿပာတာေတြ ေႀကာ္စားၿပီး တစ္ကိုယ္လံုး အပိန္.ေတြ ထြက္လာလို. ေဆးခန္းၿပရဖူးပါတယ္...ေနာက္တစ္ေယာက္က ပိုဆိုးပါတယ္..အသက္၂၀ ေလာက္ရွိတဲ. လူငယ္ေလးၿဖစ္ၿပီး အဲဒီပုဇြန္ဥ ဆိုတာေတြ စားၿပီး ေသြးေပါင္ခ်ိန္ Zero ထိထိုးက်သြားလို. အေရးေပၚကုသမွဳ ခံယူလိုက္ရၿပီး ကံေကာင္းတာရယ္ လက္ဦးတာရယ္ေႀကာင္.သာ အသက္အႏၱရာယ္ မထိခိုက္ခဲ့တာပါ...ဒါေႀကာင္. ရာသီခ်ိန္မဟုတ္ရင္..ေစ်းအရမ္းသက္သာေနရင္..၀ယ္ေနက်ေစ်းသည္ ဆီကမဟုတ္ရင္ ဆင္ၿခင္သင္.ပါတယ္....ကိုယ္.ဘာသာ ေဒသထြက္ကို လွမ္းမွာ စားတာက စိတ္အခ်ရဆံုးပါပဲ...

 ပံုေလးေတြကေတာ. ေလွာ္ထားတဲ့ ပုဇြန္ဥ ေလးေတြရယ္... ပုဇြန္ဥနဲ. သုပ္ထားတဲ့ သခြားသီး သုပ္ရယ္ ..ပုဇြန္ဥနဲ.ေႀကာ္ထားတဲ. မွ်စ္ေႀကာ္ကို ၿငဳပ္ေရေဖ်ာ္ေကာင္းေကာင္းနဲ. ငပိရည္ရယ္ အေႀကာတက္မွာစိုးလို.ခ်က္ထားတဲ. ဒန္.ဒလြန္ရြက္ဟင္းခ်ိဳရယ္ပါ...သူ.ကိုလည္း အခ်ိဳမွဳန္.မပါပဲ ပုဇြန္ဥနဲ.ပဲ ခ်က္ထားတာပါ

No comments:

Post a Comment