Monday, April 8, 2013

အင္းေလးအာလူးထမင္းနယ္၊ ငါးေမႊေၾကာ္ႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္



ဒီတစ္ပတ္ေတာ့ အင္းေလးက အာလူးထမင္းနယ္ကုိ လြမ္းလြမ္းရွိတာနဲ႔ အိမ္မွာလုပ္စားရင္း စာဖတ္
ပရိသတ္ႀကီးကုိ မွ်ေ၀လုိက္ပါတယ္။
လြယ္လြန္းလွသလုိ လူတုိင္းလည္း လုပ္စားဖူးၾက မွာပါ။ ဒါေပမဲ့ ဩစေၾတးလ်က ေခတ္သစ္
ဟင္းလ်ာမ်ားကုိ အားက်အတုယူၿပီး ထံုးစံအတုိင္း ၿဖိဳးရဲ႕ ကုိယ္ပုိင္စတုိင္ေလးေတြ ထည့္သြင္းေပါင္း
စပ္တာမုိ႔ နည္းနည္းေတာ့ ထူးတယ္လုိ႔ ေျပာရမွာေပါ့။
႐ုိးစင္းတဲ့ ဒီအာလူးထမင္းနယ္ကို ငွက္ေပ်ာဖက္နံ႔ေလး သြင္းထာတာမို႔ အနံ႔ေရာ၊ အရသာပါ ခံစား
ႏိုင္ၿပီး ခံတြင္းၿမိန္ေစပါတယ္။
ေနာက္ ငါးကုိ ျပဳတ္ၿပီး ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားမ်ားေလးနဲ႔ မြမြေလးျဖစ္ေအာင္ ေမႊေၾကာ္ေလးေၾကာ္ပါ
တယ္။
ခ်ဥ္၊ ငန္၊ စပ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ေလးနဲ႔ဆုိေတာ့ ေစးကပ္ကပ္ထမင္း နယ္ရယ္၊ ရွတတ ငါးမြမြေလး
ေတြရယ္၊ ရသာစံု အရည္စပ္စပ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ နဲ႔ လွ်ာေပၚမွာအရသာေရာ၊အေတြ႕အထိ ေရာၿပီး
ျပည့္စံုေအာင္ေပးစြမ္းႏုိင္ပါတယ္။
Oven ကုိ သံုးၿပီး ထမင္းထုပ္ေလးေတြကုိ အပူေပးကာ အနံ႔သြင္းေလ့ရွိေပမယ့္ ဒီမွာေတာ့ အုိးပူ
ေလးပဲ တုိက္ထားပါတယ္။
လူတုိင္း လုိက္လုပ္လုိ႔ လြယ္တာေပါ့။ အခုလုိကာလမွာ မိတ္ေဆြ ႏိုင္ငံျခားသားမ်ားကုိ Fine Dining
ပံုစံမ်ဳိးနဲ႔ ဧည့္ခံလုိ႔လည္းရတာေပါ့။
အခ်ဳိမႈန္႔ပါမွာလည္း စုိးရိမ္စရာ မလုိေတာ့ဘူးေပါ့။ ေနာက္ၿပီး အတူတူတဲြစား ဖုိ႔ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အျမည္း
အေနနဲ႔ပဲျဖစ္ျဖစ္ စားလုိ႔ရမယ့္ ပဲပုပ္နဲ႔ ေျမပဲေၾကာ္ကုိလည္း ေဖာ္ျပလုိက္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း
(ေျခာက္ေယာက္စာ)
ရွမ္းဆန္ ႏွစ္ခြက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွည့္အလံုးႀကီး ရွစ္လံုး
အာလူး အလံုးႀကီး ေလးလံုး
ငါးၾကင္း ၃၀၀-၄၀၀ ဂရမ္
ရွမ္းနံနံ ႏွစ္ပင္
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ႏွစ္ပင္
နံနံပင္ ၁/၄ ခြက္ (ႏုပ္ႏုပ္စင္းလ်က္)
င႐ုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ ၅-၆ ေတာင့္
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၂-၁၄ ႁမႊာ (ႏွစ္ႁမႊာႏုပ္ႏုပ္စဥ္းလ်က္/ က်န္တာအားလံုးပါးပါးလွီးလ်က္)
နႏြင္းမႈန္႔ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၂ ဇြန္း
paprika လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၈ ဇြန္း
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ၁/၄ ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္ စားပဲြဇြန္း ၁ ၁/၃ ဇြန္း

ျပင္ဆင္ပံု
ရွမ္းဆန္ကုိ ေရေဆးၿပီး ခါတုိင္းထက္ ေရ ၁/၄ ခြက္ပုိထည့္ကာ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ နည္းအတိုင္း
ခ်က္ပါ။
ေပ်ာ့ျပဲျပဲ ေလးျဖစ္ေလ ပုိေကာင္းေလပါ။ ထမင္းက်က္လွ်င္ ဇလံုထဲတြင္ ထည့္ၿပီး အေအးခံထားပါ။
ငါးကုိ ေရေဆးသန္႔စင္ၿပီးလွ်င္ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း၊ နႏြင္းႏွင့္ ငံျပာရည္ လက္ဖက္ရည္
ဇြန္း တစ္ဇြန္းတုိ႔ျဖင့္ နယ္ကာႏွပ္ထားေပးပါ။
အာလူးေတြကုိ ေရစင္ေအာင္ေဆးကာ ႏူးအိလာသည္အထိျပဳတ္ၿပီး အေအးခံကာ အခြံခြာထားပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ခ်က္ဖို႔အတြက္ ဆီ တစ္ခြက္ကုိ မီးမျပင္းတျပင္းျဖင့္ အပူေပးပါ။
ဆီေတြပူလာၿပီဆုိလွ်င္ မီးေလွ်ာ့ကာ မီးေအးေအးေလးျဖင့္ နႏြင္း လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၄ ဇြန္း၊
paprika လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁/၈ ဇြန္း တုိ႔ကုိ ထည့္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလာသည္အထိ ဆီသတ္ပါ။
ေနာက္ ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကုိ ေရႊ၀ါေရာင္သန္းလာသည္အထိ ေၾကာ္ကာ ဆယ္
ထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ ဆီေကာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေကာ အေအးခံကာ အားလံုးေအးသြားမွ ပုလင္းထဲသုိ႔ ေရာထည့္
ကာ ထားပါ။
ဇလံုႀကီးႀကီးတစ္ခုထဲသုိ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္ ၁/၄ ခြက္၊ ထမင္း သံုးပံုတစ္ပံု၊ အာလူးတခ်ဳိ႕ထည့္
ကာ ဖိေျခေျခၿပီး နယ္ပါ။
အားလူေျခတဲ့ဇြန္းျပား (သို႔)လက္ျဖင့္ ေစးကပ္ၿပီးသမေအာင္ေျခဖုိ႔လုိပါတယ္။
ထမင္းနဲ႔ အာလူးႏွံ႔ၿပီး ေၾကလာရင္ ေနာက္ထပ္ ထမင္းနဲ႔ အာလူးကုိ ထပ္ထည့္ကာ ေရာေျခၿပီး
နယ္ပါ။
ထုိနည္းအတုိင္း အာလူးနဲ႔ ထမင္းကုန္သည္အထိ ေစးကပ္ေအာင္ နယ္ပါ။
အရသာအတြက္ ဆားကုိ လုိသေလာက္ထည့္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ ၂၀ x ၁၆ စင္တီမီတာရွိ သန္႔စင္ၿပီးသား
ငွက္ေပ်ာဖက္ေတြကုိ အေပါင္းလကၡဏာပံုစံ ကန္႔လန္႔စီ ထပ္လ်က္ ခင္းပါ။
ထမင္းကုိ လက္တစ္ဆုပ္ေက်ာ္ေက်ာ္ဆုပ္ၿပီး ခင္းထားတဲ့ ငွက္ေပ်ာဖက္မ်ားအလယ္မွာ ေလးေထာင့္
က်က် အထူညီညီခင္းကာ ငွက္ေပ်ာရြက္နဲ႔ ထုပ္ပါ။ ရွစ္ထုပ္ခန္႔ ရေအာင္ ထုပ္ပါ။
ငါးေတြကုိ ေရတစ္ခြက္၊ ရွမ္းနံနံ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ႏွစ္ပင္ခန္႔တုိ႔ျဖင့္ ျပဳတ္ပါ။
ငါးေတြက်က္ရင္ အေအးခံၿပီး အ႐ုိးမ်ားထုတ္ကာ အေရခြံႏႊာၿပီး အသားေတြ သီးသန္႔ဖယ္ထားပါ။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ ၁/၄ ခြက္ကုိ Non stick အေၾကာ္ဒယ္ျပားထဲသုိ႔ ထည့္ကာ ေထာင္းထားတဲ့
ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားကုိ ဆီသတ္ပါ။
ထို႔ေနာက္ ငါးမ်ားကုိ ထည့္ၿပီး ေမႊေၾကာ္ေၾကာ္ပါ။ သစ္သား ေယာက္မနဲ႔ ငါးမ်ားကုိေျခၿပီး ေမႊေပးပါ။
အရမ္းၾကီး ႂကြပ္ေနတာမ်ဳိးမဟုတ္ဘဲ ငါးအသားဖတ္ေလးမ်ား စုိထန္႔ထန္႔ႏွင့္ ဖြာဖြာေလးျဖစ္ေန
ေအာင္ ဆီနဲ႔ လိွမ့္ေပးပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကုိ ျပဳတ္ၿပီး အခြံ ႏႊာကာ ႏုပ္ႏုပ္ေလးျဖစ္ေအာင္ညႇပ္ပါ။ ထုိ႔ေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား
ကုိ အုိးတစ္လံုးထဲမွာ ငံျပာရည္စားပြဲဇြန္း တစ္ဇြန္း၊ ႏုပ္ႏုပ္စင္းထားတဲ့ နံနံပင္၊ င႐ုတ္သီးတုိ႔ ျဖင့္
မီးေအးေအးေလးနဲ႔ တည္ကာ အရည္မ်ားခန္းလာသည္အထိ ခ်က္ပါ။
အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ၿပီဆုိရင္ ငွက္ေပ်ာဖက္နဲ႔ ထုပ္ထားတဲ့ထမင္းနဲ႔ အာလူးနယ္မ်ားကုိ အေၾကာ္
ဒယ္ျပား အုိးထဲမွာထည့္ကာ မီးမျပင္းတျပင္းျဖင့္ အုိးပူတုိက္ပါ။
ငွက္ေပ်ာဖက္မ်ား ညိႇဳးလာၿပီး ထမင္းနယ္အတြင္းကို ငွက္ေပ်ာနံ႔ ေလးစြဲသြားတာေၾကာင့္ စားရတာ
ပုိၿပီး အနံ႔အရသာနဲ႔ ျပည့္စုံေစမွာပါ။
ထုိ႔ေနာက္ ငွက္ေပ်ာဖက္ကုိေျဖၿပီး ထမင္းေပၚမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအေဖ်ာ္ကုိ တင္၊ ငါးအစုိေၾကာ္္ေလးကုိ
ျဖဴး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ေလးကုိ ဆမ္းကာ စားသံုးႏုိင္ပါတယ္။
ဂ်ဴးျမစ္၊ နံနံပင္၊ င႐ုတ္သီးေၾကာ္၊ ဆီတို႔ဟူး၊ ရွမ္းမုန္ညင္းစိမ္းခ်ဥ္၊ ပဲပုပ္ေၾကာ္/ ေထာင္း၊ ေျမပဲေၾကာ္
တုိ႔ႏွင့္ တြဲဖက္ျပင္ဆင္ၿပီးလည္း စားသံုးမယ္ဆုိရင္ေတာ့ ပုိၿပီးေတာ့ အရသာ စံုလင္တာေပါ.။

Phyo’s Cooking Adventure @ Myanmar Times  - Thursday, 04 April 2013

No comments:

Post a Comment