Monday, September 22, 2014

၀ါးခယ္မ မုန္.ဟင္းခါး နဲ. ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္



ပုဇြန္ေခါင္းအတြင္းမွ ထုတ္ယူထားေသာ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္မ်ား
ဒီကိစၥက ဟိုးအရင္တည္းက အေတာ္ရွင္းယူခဲ့ရေသာ ၿပသာနာ တစ္ခုၿဖစ္ခဲ့သည္ ။ ေရွးလူႀကီး တို.ေၿပာခဲ့ဖူးေသာ အလကား  ….. ပုဇြန္ေခါင္းေတြ .. ဦးေႏွာက္မရွိဘူး ….- ်ီး ပဲ ရွိတယ္ဆိုေသာစကား ၊ လူတကာ ယိုသမွ် - ်ီ း … ပုဇြန္ဆိတ္ေခါင္းတြင္ သြားစုသည္ ဟူေသာ စကားမ်ားကလည္း ရွင္းရပိုခက္ေစေသာ သေဘာေတာ.ရွိသည္ ။

ၿမန္မာနိဳင္ငံေနရာအေတာ္မ်ားမ်ား … ထိုမွ ၿမစ္ ၊ ေခ်ာင္း ၊ ကန္ ၊ ပင္လယ္ စသည္တို.ႏွင္. ထိစပ္မွဳ မ်ားေသာ ေဒသမ်ားတြင္ မုန္.ဟင္းခါး ကို ပို၍ တမ္းတမ္းတတ စားသံုးတတ္ႀကသည္ ။ ဧရာ၀တီတိုင္းအတြင္းတြင္ ဆိုလွ်င္လည္း မိမိတို.ၿမိဳ.အလိုက္ သီးၿခား ပံုစံၿဖင္. ခ်က္ၿပဳတ္ေလ.ရွိႀကသည္ ( ဥပမာ ပုသိမ္မုန္.ဟင္းခါး ၊ ေၿမာင္းၿမ မုန္.ဟင္းခါး ၊ ဟသၤာတ မုန္.ဟင္းခါး ၊ ဘိုကေလးမုန္.ဟင္းခါး ၊  ၀ါးခယ္မ မုန္.ဟင္းခါးစသည္ၿဖင္. …. ) ။ ၿမစ္ေခ်ာင္း ၊ အင္း ၊ အိုင္ ေပါမ်ားေသာ ေဒသမ်ားက ငါးကို အားၿပဳခ်က္ႀကၿပီး အတန္ငယ္လွမ္းေသာ ေဒသမ်ားကို ပဲကို ၿဖည္.စြက္သံုးႀကသည္ ။

ထိုမုန္.ဟင္းခါးကို တြဲဖက္စားသံုးေသာ အေႀကာ္ဆိုလွ်င္လည္း ပံုမွန္အားၿဖင္. ဘူးသီးေႀကာ္ ၊ ပဲေႀကာ္ ၊ ႀကက္သြန္ေႀကာ္ ၊ ဘဲ ဥ စသည္တို.ၿဖင္.စားသံုးေလ.ရွိၿပီး ေဒသအလိုက္ အခ်ိဳ.က မုန္.ဟင္းခါးထဲ ပန္းေဂၚဖီ ထည္.စားၿခင္းမ်ိဳး ၊ ရွမ္းနံနံ ၊ ပဲသီး ၊ ပူစီနံ စသည္တို.ထည္.စားသံုးၿခင္းမ်ိဳး ရွိႀကသည္ ။ ၿမိဳ.ေလးတြင္မူ ၿဖည္.စြက္အေနၿဖင္. နံနံပင္ ၊ ညွပ္ေခါက္ဆြဲဆိုလွ်င္ ႀကက္သြန္စိမ္း တို.ကိုသာ ထည္.စားေလ.ရွိၿပီး ထူးထူးဆန္းဆန္းအေနၿဖင္. ဟိုးးးယခင္က ငါးသေလာက္ဥေႀကာ္( လက္ ၃လံုးခန္.အေၿမာင္းကို ေႀကာ္ၿပီးအတံုးလိုက္ပိုင္းေရာင္းၿခင္းၿဖစ္သည္ ) ကို ထည္.သြင္းစားသံုးေလ.ရွိေသာ္လည္း ယခုကာလ ငါးသေလာက္ဥ လက္ႏွစ္လံုးေလာက္မရွိတရွိေစ်းကပင္ တစ္ဆယ္သား ၁၈၀၀ ခန္.ရွိေနေတာ. မုန္.ဟင္းခါးႏွင္. ငါးသေလာက္ဥေႀကာ္ ေသခန္းၿပတ္ သေလာက္ၿဖစ္သြားသည္ ။

ေအာက္ဖက္ရွိ ပုဇါန္မွာ ေခါင္းအတြင္း - ် ီ း သာပါၿပီး အေပၚဘက္ရွိ ပုဇြန္တြင္မူ အစိမ္းေရာင္ဦးေႏွာက္ခဲမ်ား ပါရွိသည္
 ၿမိဳ.ေလးတြင္ ပံုမွန္စားေနက် ဘူးသီးေႀကာ္ ၊ ပဲကပ္ေႀကာ္ ( ၿမိဳ.ေလးတြင္ ပဲေႀကာ္ ကို ဤသို.ေခၚသည္ ) ၊ မႏၱေလး ပဲေႀကာ္ ( အေပ်ာ. ၊ အႀကြပ္ ) ၊ ႀကက္သြန္ေႀကာ္ ၊ ငါးဖယ္ေႀကာ္ ၊ ဘဲဥ ( အိုးဘဲဥ ဟူေသာ ဟင္းရည္စိမ္ဘဲဥမ်ိဳးကို ၿမိဳ.ေလးတြင္ ယခင္ကေတာ. တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ သံုးေလ.မရွိ ) ၿပဳတ္ ၊ ဘဲေသြး ၊ ပုဇြန္ေႀကာ္ တို.အၿပင္ ပုဇြန္အသားေႀကာ္ ( အလ်ဥ္းသင္.ခ်ိန္တြင္ သီးၿခားေဖာ္ၿပပါမည္ ) ၊ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္ စသည္တို.ကို ထူးထူးၿခားၿခားစားသံုးေလ.ရွိသည္ ။

ထိုအနက္မွ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္ကေတာ. ၿမိဳ.ေလး၏ အထူးစားေသာက္ဖြယ္ ၊ အၿခားေသာ ၿမိဳ.သူ/သား မ်ားႏွင္. အၿငင္းအခုန္ အလုပ္ရဆံုး ကိစၥ တစ္ခုၿဖစ္သည္ ။ တစ္ခုရွိသည္က ဤအေႀကာ္ကို မိုးကာလ ၊ ပုဇြန္ဥ ဥေသာ ရာသီမ်ိဳးတြင္သာ ရတတ္သည္ကေတာ. ၿခြင္းခ်က္ တစ္ခု ၿဖစ္သည္ ။ ပံုမွန္အားၿဖင္. ပုဇြန္ဦးေခါင္းအတြင္း အမဲေရာင္ (သို.) ေကာ္ဖီရင္.ေရာင္ - ်ီး သာပါတတ္ၿပီး ထိုရာသီတြင္မူ အစိမ္းေရာင္ တြင္ အနက္ေရာင္အစက္အေၿပာက္မ်ား ပါေသာ အခဲေလးပါတတ္ၿပီး (- ်ီး ကသတ္သတ္ၿဖစ္သည္ ) ထိုအရာကို ပုဇြန္ဦးေႏွာက္အၿဖစ္သတ္မွတ္ႀကၿခင္းၿဖစ္သည္ ။ ဒါကလည္းဟုတ္သည္ ။ ဦးေခါင္းအတြင္း ဤသို.ေသာ အရာမ်ိဳးကို ဦးေႏွာက္ဟုမေခၚလွ်င္ မည္သည္.အမည္ တပ္ရမည္နည္း ။ အခ်ိဳ.၏ အယူအဆကေတာ. ပုဇြန္ဥ  ဥခ်ိန္တြင္ ဟိုမုန္းအေၿပာင္းအလဲေႀကာင္. (သို.) အေၿပာင္းအလဲအတြက္ ေပၚထြက္ၿဖစ္တည္လာေသာ အရာတစ္ခုဟုလည္းဆိုႀကသည္ ။ 

ၿမိဳ.ေလးရွိ မုန္.ဟင္းခါးဆိုင္တစ္ခု၏ အေႀကာ္စံုဗန္းအတြင္းမွ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ ေႀကာ္ ( ညာဘက္မွ အ၀ါရင္.ေရာင္ )
 ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္ၿပဳလုပ္ရာတြင္ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ပါေသာ ပုဇြန္ကိုေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူရသည္ ( ဆိုင္မ်ားတြင္ ဦးေႏွာက္ပါေသာ ပုဇြန္ - ဥမ ပုဇြန္မ်ားဟုလည္းေခၚသည္ ) ။ ထိုပုဇြန္ဦးေခါင္းအတြငး္မွ ဦးေနွာက္ခဲမ်ားကို ထုတ္ယူ စုေဆာင္းၿပီး ဘဲဥအႏွစ္ၿဖင္.ေရာၿပီးေႀကသြားသည္အထိေမႊ၇သည္ ။ ဘဲဥအႏွစ္ၿဖင္.ေရာရၿခင္းမွာ အေရာင္လွေစရန္လည္းေကာင္း ၊ အဆိမ္.ဓါတ္ ပိုၿပည္.ေစရန္လည္းေကာင္း ၊ ေႀကာ္လွ်င္ အဆင္ေၿပေစ၇န္အတြက္လည္းေကာင္းၿဖစ္သည္ ။ မ်ားေသာအားၿဖင္. ခပ္ပါးပါး အၿပန္.ႀကီးႀကီး ေႀကာ္ေလ.ရွိႀကသည္ ။ အရည္အေသြးပိုင္းတြင္မူ ေရာေႏွာပစၥည္းရာခိုင္ႏွံဳး ၊ မိမိတို.ဆိုင္အမည္ တန္ဖိုးထားမွဳ ၊ စားသံုးသူအေပၚေစတနာ စသည္တို.အလိုက္ ကြာၿခားမွုေတာ. ရွိတတ္သည္ ။

သူ.အရသာမွာအဆိမ္.ကိုသာ အဓိကထားစားရၿခင္းၿဖစ္ၿပီး သဘာ၀အေရာင္မွာ ဘဲဥႏွစ္ေရာင္ေဖ်ာ.ေဖ်ာ.မ်ိဳးသာၿဖစ္သည္ ။ အကယ္၍မ်ား ၀ါးခယ္မသို. မိုးဦးရာသီကာလ ေရာက္ခဲ့လွ်င္ေတာ. ၀ါးခယ္မ မုန္.ဟင္းခါးႏွင္. ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္ တြဲဖက္စားသံုးႀကည္.ပါဟု……………. ။ 

မႏၱေလးပဲေႀကာ္ ၊ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္ တို.ၿဖင္. ၿပင္ထားေသာ မုန္.တစ္ပြဲ

ရွင္းလင္းစြာ သိလိုပါလွ်င္ ပူးတြဲ Link မ်ားမွ ပံုမ်ားၿဖင္. ယွဥ္တြဲဖတ္ရွဳ နိဳင္ပါသည္ ။

  * ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ဆိုတာ


  *ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္ ၿပဳလုပ္ပံု


ဆက္စပ္ဖတ္ရွဳရန္မ်ား


 * ၿမိဳ.ေလးႏွင္. မုန္.ဟင္းခါး ယဥ္ေက်းမွဳ ( ၀ါးခယ္မ မုန္.ဟင္းခါး )

 * မေမ.နိဳင္စရာ ေဒသထြက္အစားအစာမ်ားႏွင္.  အေမ.ထမင္းစားပြဲ

No comments:

Post a Comment