ပုဇြန္ေခါင္းအတြင္းမွ ထုတ္ယူထားေသာ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္မ်ား |
ၿမန္မာနိဳင္ငံေနရာအေတာ္မ်ားမ်ား
… ထိုမွ ၿမစ္ ၊ ေခ်ာင္း ၊ ကန္ ၊ ပင္လယ္ စသည္တို.ႏွင္. ထိစပ္မွဳ မ်ားေသာ
ေဒသမ်ားတြင္ မုန္.ဟင္းခါး ကို ပို၍ တမ္းတမ္းတတ စားသံုးတတ္ႀကသည္ ။ ဧရာ၀တီတိုင္းအတြင္းတြင္
ဆိုလွ်င္လည္း မိမိတို.ၿမိဳ.အလိုက္ သီးၿခား ပံုစံၿဖင္. ခ်က္ၿပဳတ္ေလ.ရွိႀကသည္ ( ဥပမာ
ပုသိမ္မုန္.ဟင္းခါး ၊ ေၿမာင္းၿမ မုန္.ဟင္းခါး ၊ ဟသၤာတ မုန္.ဟင္းခါး ၊
ဘိုကေလးမုန္.ဟင္းခါး ၊ ၀ါးခယ္မ
မုန္.ဟင္းခါးစသည္ၿဖင္. …. ) ။ ၿမစ္ေခ်ာင္း ၊ အင္း ၊ အိုင္ ေပါမ်ားေသာ ေဒသမ်ားက
ငါးကို အားၿပဳခ်က္ႀကၿပီး အတန္ငယ္လွမ္းေသာ ေဒသမ်ားကို ပဲကို ၿဖည္.စြက္သံုးႀကသည္ ။
ထိုမုန္.ဟင္းခါးကို
တြဲဖက္စားသံုးေသာ အေႀကာ္ဆိုလွ်င္လည္း ပံုမွန္အားၿဖင္. ဘူးသီးေႀကာ္ ၊ ပဲေႀကာ္ ၊
ႀကက္သြန္ေႀကာ္ ၊ ဘဲ ဥ စသည္တို.ၿဖင္.စားသံုးေလ.ရွိၿပီး ေဒသအလိုက္ အခ်ိဳ.က
မုန္.ဟင္းခါးထဲ ပန္းေဂၚဖီ ထည္.စားၿခင္းမ်ိဳး ၊ ရွမ္းနံနံ ၊ ပဲသီး ၊ ပူစီနံ စသည္တို.ထည္.စားသံုးၿခင္းမ်ိဳး
ရွိႀကသည္ ။ ၿမိဳ.ေလးတြင္မူ ၿဖည္.စြက္အေနၿဖင္. နံနံပင္ ၊ ညွပ္ေခါက္ဆြဲဆိုလွ်င္
ႀကက္သြန္စိမ္း တို.ကိုသာ ထည္.စားေလ.ရွိၿပီး ထူးထူးဆန္းဆန္းအေနၿဖင္. ဟိုးးးယခင္က
ငါးသေလာက္ဥေႀကာ္( လက္ ၃လံုးခန္.အေၿမာင္းကို ေႀကာ္ၿပီးအတံုးလိုက္ပိုင္းေရာင္းၿခင္းၿဖစ္သည္
) ကို ထည္.သြင္းစားသံုးေလ.ရွိေသာ္လည္း ယခုကာလ ငါးသေလာက္ဥ လက္ႏွစ္လံုးေလာက္မရွိတရွိေစ်းကပင္
တစ္ဆယ္သား ၁၈၀၀ ခန္.ရွိေနေတာ. မုန္.ဟင္းခါးႏွင္. ငါးသေလာက္ဥေႀကာ္ ေသခန္းၿပတ္
သေလာက္ၿဖစ္သြားသည္ ။
ၿမိဳ.ေလးတြင္
ပံုမွန္စားေနက် ဘူးသီးေႀကာ္ ၊ ပဲကပ္ေႀကာ္ ( ၿမိဳ.ေလးတြင္ ပဲေႀကာ္ ကို ဤသို.ေခၚသည္
) ၊ မႏၱေလး ပဲေႀကာ္ ( အေပ်ာ. ၊ အႀကြပ္ ) ၊ ႀကက္သြန္ေႀကာ္ ၊ ငါးဖယ္ေႀကာ္ ၊ ဘဲဥ (
အိုးဘဲဥ ဟူေသာ ဟင္းရည္စိမ္ဘဲဥမ်ိဳးကို ၿမိဳ.ေလးတြင္ ယခင္ကေတာ. တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္
သံုးေလ.မရွိ ) ၿပဳတ္ ၊ ဘဲေသြး ၊ ပုဇြန္ေႀကာ္ တို.အၿပင္ ပုဇြန္အသားေႀကာ္ ( အလ်ဥ္းသင္.ခ်ိန္တြင္
သီးၿခားေဖာ္ၿပပါမည္ ) ၊ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္ စသည္တို.ကို
ထူးထူးၿခားၿခားစားသံုးေလ.ရွိသည္ ။
ေအာက္ဖက္ရွိ ပုဇါန္မွာ ေခါင္းအတြင္း - ် ီ း သာပါၿပီး အေပၚဘက္ရွိ ပုဇြန္တြင္မူ အစိမ္းေရာင္ဦးေႏွာက္ခဲမ်ား ပါရွိသည္ |
ထိုအနက္မွ
ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္ကေတာ. ၿမိဳ.ေလး၏ အထူးစားေသာက္ဖြယ္ ၊ အၿခားေသာ ၿမိဳ.သူ/သား
မ်ားႏွင္. အၿငင္းအခုန္ အလုပ္ရဆံုး ကိစၥ တစ္ခုၿဖစ္သည္ ။ တစ္ခုရွိသည္က ဤအေႀကာ္ကို
မိုးကာလ ၊ ပုဇြန္ဥ ဥေသာ ရာသီမ်ိဳးတြင္သာ ရတတ္သည္ကေတာ. ၿခြင္းခ်က္ တစ္ခု ၿဖစ္သည္ ။
ပံုမွန္အားၿဖင္. ပုဇြန္ဦးေခါင္းအတြင္း အမဲေရာင္ (သို.) ေကာ္ဖီရင္.ေရာင္ - ်ီး
သာပါတတ္ၿပီး ထိုရာသီတြင္မူ အစိမ္းေရာင္ တြင္ အနက္ေရာင္အစက္အေၿပာက္မ်ား ပါေသာ
အခဲေလးပါတတ္ၿပီး (- ်ီး ကသတ္သတ္ၿဖစ္သည္ ) ထိုအရာကို ပုဇြန္ဦးေႏွာက္အၿဖစ္သတ္မွတ္ႀကၿခင္းၿဖစ္သည္
။ ဒါကလည္းဟုတ္သည္ ။ ဦးေခါင္းအတြင္း ဤသို.ေသာ အရာမ်ိဳးကို ဦးေႏွာက္ဟုမေခၚလွ်င္
မည္သည္.အမည္ တပ္ရမည္နည္း ။ အခ်ိဳ.၏ အယူအဆကေတာ. ပုဇြန္ဥ ဥခ်ိန္တြင္ ဟိုမုန္းအေၿပာင္းအလဲေႀကာင္. (သို.)
အေၿပာင္းအလဲအတြက္ ေပၚထြက္ၿဖစ္တည္လာေသာ အရာတစ္ခုဟုလည္းဆိုႀကသည္ ။
ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္ၿပဳလုပ္ရာတြင္
ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ပါေသာ ပုဇြန္ကိုေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူရသည္ ( ဆိုင္မ်ားတြင္ ဦးေႏွာက္ပါေသာ
ပုဇြန္ - ဥမ ပုဇြန္မ်ားဟုလည္းေခၚသည္ ) ။ ထိုပုဇြန္ဦးေခါင္းအတြငး္မွ ဦးေနွာက္ခဲမ်ားကို
ထုတ္ယူ စုေဆာင္းၿပီး ဘဲဥအႏွစ္ၿဖင္.ေရာၿပီးေႀကသြားသည္အထိေမႊ၇သည္ ။ ဘဲဥအႏွစ္ၿဖင္.ေရာရၿခင္းမွာ
အေရာင္လွေစရန္လည္းေကာင္း ၊ အဆိမ္.ဓါတ္ ပိုၿပည္.ေစရန္လည္းေကာင္း ၊ ေႀကာ္လွ်င္ အဆင္ေၿပေစ၇န္အတြက္လည္းေကာင္းၿဖစ္သည္
။ မ်ားေသာအားၿဖင္. ခပ္ပါးပါး အၿပန္.ႀကီးႀကီး ေႀကာ္ေလ.ရွိႀကသည္ ။ အရည္အေသြးပိုင္းတြင္မူ
ေရာေႏွာပစၥည္းရာခိုင္ႏွံဳး ၊ မိမိတို.ဆိုင္အမည္ တန္ဖိုးထားမွဳ ၊ စားသံုးသူအေပၚေစတနာ
စသည္တို.အလိုက္ ကြာၿခားမွုေတာ. ရွိတတ္သည္ ။
ၿမိဳ.ေလးရွိ မုန္.ဟင္းခါးဆိုင္တစ္ခု၏ အေႀကာ္စံုဗန္းအတြင္းမွ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ ေႀကာ္ ( ညာဘက္မွ အ၀ါရင္.ေရာင္ ) |
သူ.အရသာမွာအဆိမ္.ကိုသာ
အဓိကထားစားရၿခင္းၿဖစ္ၿပီး သဘာ၀အေရာင္မွာ ဘဲဥႏွစ္ေရာင္ေဖ်ာ.ေဖ်ာ.မ်ိဳးသာၿဖစ္သည္ ။ အကယ္၍မ်ား ၀ါးခယ္မသို.
မိုးဦးရာသီကာလ ေရာက္ခဲ့လွ်င္ေတာ. ၀ါးခယ္မ မုန္.ဟင္းခါးႏွင္. ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္
တြဲဖက္စားသံုးႀကည္.ပါဟု……………. ။
မႏၱေလးပဲေႀကာ္ ၊ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္ တို.ၿဖင္. ၿပင္ထားေသာ မုန္.တစ္ပြဲ |
ရွင္းလင္းစြာ
သိလိုပါလွ်င္ ပူးတြဲ Link မ်ားမွ ပံုမ်ားၿဖင္. ယွဥ္တြဲဖတ္ရွဳ နိဳင္ပါသည္ ။
*ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္ ၿပဳလုပ္ပံု
ဆက္စပ္ဖတ္ရွဳရန္မ်ား
* ၿမိဳ.ေလးႏွင္. မုန္.ဟင္းခါး ယဥ္ေက်းမွဳ ( ၀ါးခယ္မ မုန္.ဟင္းခါး )
* မေမ.နိဳင္စရာ ေဒသထြက္အစားအစာမ်ားႏွင္. အေမ.ထမင္းစားပြဲ
No comments:
Post a Comment