Photo from Khin Sabel Phyu |
ျမန္မာ အစားအစာေတြထဲက တစ္ခုျဖစ္တဲ့ ထန္းသီးမုန္႔ကို ၾကားဖူးၾကမွာပါ။ မုန္႔အ၀ိုင္းပံုစံ အ၀ါေရာင္ေလးမွာ အုန္းသီးျဖဴျဖဴေလးေတြကို ျဖဴးၿပီး စားရတဲ့ မုန္႔ပါ။ အနံ႔ သင္းသင္းေလးနဲ႔
ခ်ိဳျမျမ အရသာေၾကာင့္ စားဖူးသူတိုင္း ႀကိဳက္ၾကပါတယ္။ ျမန္မာမွာေတာ့ အညာက ထန္းသီးမုန္႔ေတြက နာမည္ႀကီးပါတယ္။ ေရစႀကိဳ ထန္းသီးမုန္႔ဆို အထက္ပိုင္းမွာ မသိသူ မရွိသေလာက္ပါပဲ။
ထန္းသီးမုန္႔ဟာ စီးပြားျဖစ္ ထုတ္ကုန္ တစ္မ်ိဳး မဟုတ္ေပမယ့္ အိမ္တြင္းစီးပြားေရး လုပ္ငန္းတစ္ခု အေနနဲ႔ လုပ္ကိုင္ၾကပါတယ္။ ေႏြရာသီဟာ ဆန္စပါးနဲ႔ ထန္းသီး ေပါတဲ့ အခ်ိန္ျဖစ္လို႔ ေက်းလက္ေတြမွာေတာ့ ဒီအခ်ိန္ဆို လုပ္စားတတ္ၾကတဲ့ မုန္႔တစ္မ်ိုးပါ။ ရွင္ျပဳအလွဴပြဲေတြမွာ အခ်ိဳပြဲအျဖစ္ ဧည့္ခံေကြ်းေမြးတဲ့ မုန္႔ျဖစ္ၿပီး အိမ္သစ္တက္ပြဲေတြမွာလည္း ေဆာက္လုပ္ေပးတဲ့ လက္သမားေတြကို ထန္းသီးမုန္႔ ေကြ်းရတဲ့ ဓေလ့ အညာဘက္မွာ ရွိပါတယ္။
ထန္းသီးမုန္႔မွာ အဓိက ပါ၀င္တာေတြကေတာ့
ဆန္မႈန္႔
ထန္းသီးႏွစ္
ထန္းလ်က္
ဆား အနည္းငယ္
ၾကက္ဥ (မထည့္လည္းရပါတယ္)
ပထမဆံုး ထန္းသီးမွည့္မွည့္ကို အခြံ႔ခြာၿပီး ထန္းသီးဆန္ေတြကို အႏွစ္တိုက္ရပါတယ္။ အႏွစ္တိုက္ရာမွာ အျမဳပ္ထလာေတာင္ တိုက္ရပါတယ္။
ဆန္ကို အမႈန္႔ႀကိတ္တာျဖစ္ျဖစ္ ဆန္မႈန္႔ကို ျဖစ္ျဖစ္ သံုးလို႔ရပါတယ္။ မုန္႔ဆန္ရည္ မပ်စ္မက်ဲ အေနအထားမွာ ထန္းလ်က္နဲ႔ ထပ္ေရာရပါတယ္။ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ပါ။ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ သၾကားသံုးပါတယ္။ အညာစစ္စစ္ ထန္းသီးမုန္႔ကေတာ့ ထန္းလ်က္နဲ႔ပဲ လုပ္ပါတယ္။ ၿပီးရင္ အႏွစ္တိုက္ထားတဲ့ ထန္းႏွစ္နဲ႔ေရာစပ္ပါ။ ၿပီးရင္ ေလလံုေအာင္ အဖံုးအုပ္ၿပီး အနည္းဆံုး ၆နာရီထားပါ။ တခ်ိဳ႔ကေတာ့ တစ္ညအိပ္ၿပီး မနက္မွ လုပ္ပါတယ္။ ထန္းသီးနံ႔ေလး ပိုထြက္ပါတယ္။
မုန္႔ရည္ေတြကို အနည္းဆံုး ၆နာရီထားၿပီးရင္ေတာ့ အ၀က်ယ္အိုးနဲ႔ ေရေႏြးဆူဆူတည္ၿပီး အေငြ႔ေတြ တက္လာရင္ ဇကာ (သို႔) ဇေကာကို အိုးေပၚ တင္ထားရပါမယ္။ အဲ့ေပၚမွာ ပိတ္၀သန္႔သန္႔ေလး ခင္းၿပီး ေရာထားတဲ့ ဆန္မုန္႔ရည္ေတြကို ေလာင္းလိုက္ပါ။ ေရေႏြးေငြ႔နဲ ႔ေပါင္းသလိုပါပဲ။ ၿပီးရင္ အုပ္စရာတစ္ခုခုနဲ႔ အုပ္ထားပါ။
Photo: moemoekitchen |
အေငြ႔လံုေစဖို႔ အုပ္ထားတဲ့ ပတ္ပတ္လည္ေတြကို အ၀တ္ကို ေရစြတ္ၿပီး ကာထားပါ။
မိနစ္ ၂၀-၂၅ မိနစ္ေလာက္ဆို ထန္းသီးမုန္႔ေလးေတြ ရပါၿပီ။ စားခါးနီး အုန္းသီးကို ျခစ္ၿပီး ျဖဴးစားလို႔ ရပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ကေတာ့ အုန္းသီးေၾကာ္ေတြ ျဖဴးစားၾကပါတယ္။
ရန္ကုန္မွာေတာ့ တခ်ိဳ႕ေစ်းေတြထဲမွာ ေရာင္းပါတယ္။ ေကာ္ဖီေလးနဲ႔ တြဲၿပီး စားရတဲ့ အရသာဟာ ဆိမ့္ဆိမ့္ခ်ိဳခ်ိဳေလးနဲ႔ စြဲမက္ဖြယ္ပါ။
MyFood Myanmar
No comments:
Post a Comment