Saturday, March 2, 2013

၀ါးခယ္မ ပုဇြန္ခ်ဥ္


ေဒသတိုင္းမွာ သူ.တို.အၿမတ္တနိဳးထားတဲ. စြဲလမ္းတဲ. အစားအစာဆိုတာရွိတတ္ပါတယ္...အညာကလူေတြဟာ ၿမဴရြက္ သုပ္ေလးေတြသတိရတတ္တာ...တန္းရည္နည္ ေလးကိုသုတ္စားခ်င္တာ...ႏွမ္းဖတ္ခ်ဥ္ေလးကိုလြမ္းတာ...နိဳ.ခဲခ်က္ေလးကို တမ္းတတာေတြြ ရွိႀကသလို..ၿပည္ကလူေတြကလည္း ခါခ်ဥ္ဥေႀကာ္ေလး သတိရေနတတ္တာ ..ပဲခူးကလူေတြက ငါးဖယ္ခ်ဥ္ေလး လက္ေဆာင္၀ယ္လာတတ္ႀကတာစသည္ၿဖင္. ရွိတတ္ႀကပါတယ္...ဧရာ၀တီတိုင္းထဲမွာေတာ. ၿမိဳ.ရြာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား မွာ ကိုယ္.ၿမိဳ.မုန္.ဟင္းခါးကို ကိုယ္အထူးတလွယ္သတိရတတ္ႀကသလို...ပန္းတေနာ္ဘက္က လူေတြကေတာ. ငါးရံ.အူ..ငါ.ရံ.ေၿခာက္စတာေတြ မွာႀက...မအူပင္က လူေတြကေတာ. ငါးခံုးမခ်ဥ္ေလးကို တမ္းတႀကသလို ကၽြန္ေတာ္တို.ၿမိဳ.က လူေတြ သတိရတဲ.အစားအစာထဲမွာလည္း ပုဇြန္ခ်ဥ္က မပါမၿဖစ္ပါ....


ပုဇြန္ခ်ဥ္ သုပ္ နဲ. ႀကာရိုးဟင္းခါး
 

အထူးသၿဖင္.   မိုးေလးကအံု.အံု. ရာသီဥတုက ေသြးေလးလံစရာအခ်ိန္မ်ိဳးေလးဆို ပုဇြန္ခ်ဥ္ကို ပါးပါးလွီး ႀကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးၿပီးေရေဆး ငါးငံၿပာရည္ စစ္စစ္ေလးထည္. ဆီစိမ္းေလးထည္. ေမႊးေနတဲ. ၿငဳပ္သီးအေလွာ္မွဳန္.ေလးၿဖဴး အစပ္ႀကိဳက္ရင္ ၿငဳပ္သီးစိမ္းေတာင္.ေလး ပါးပါးလွီးထည္. ႀကိဳက္တတ္ရင္ နံနံပင္ကို မ်ားမ်ားေလးညွပ္ထည္. ...နယ္လိုက္ၿပီးတာနဲ.တင္ ပါးေစာင္မွာသေရေတြ တမ်ားမ်ား ခိုကပ္လာေလာက္ေအာင္ ခ်ဥ္ငံစပ္ ရနံ.ေလးက ဆြဲေဆာင္လာပါလိမ္.မယ္.....ပိုၿပီး ပြင္.ထြက္သြားေအာင္ ေစ်းထဲက ႀကာရိုးေလးေတြ၀ယ္ အခြံနဲ. အေႀကာေတြသင္ ပုဇြန္အေကာင္ေသးေလးေတြနဲ. ေရာၿပီး ဟင္းခါးေလးခ်က္ ၿငဳပ္ေကာင္းေလွာ္ထားတာေလးေထာင္းထည္. လိုက္ရင္ေတာ. သူကလည္း ရနံ.တစ္မ်ိဳး တိုးလာၿပီေပါ. .....ဒီလိုရာသီမွာ ဒီလိုအစားအစာေလးကို မိသားစုလိုက္၀ိုင္းၿပီး ကိုယ္.ၿမိဳ.က ကိုယ္.အိမ္ေလးမွာ ၿပန္စားရတဲ.အရသာမ်ိဳးကို ဘာနဲ.မွလဲနိဳင္မယ္ မထင္ပါဘူးဗ်ာ...ခ်ဥ္ငံစပ္ သုပ္ထားတဲ. ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္ေလးကို ၿမဳပ္..အဲဒီထမင္းလုပ္ကို ၀ါးတဲ.အခိုက္ နံနံပင္နံ. ေလးနဲ. ၿငဳပ္သီၤးအေလွာ္နံ.ေလးကို ရွိဳက္ ၿငဳပ္သီးစိမ္းေလးကိုက္မိရင္ ႀကာရိုးဟင္းခါး ပူပူေလးကို ရွဳးကနဲေသာက္.....အားးး နတ္ၿပည္ေရာက္သြားသလိုပါပဲ..

ပုဇြန္ခ်ဥ္ ပုဇြန္ေႀကာ္ ..ပဲဟင္း.. ၿငဳပ္သီးေတာင္.ေႀကာ္


အခ်ိဳ.ေတြကေတာ. ပုဇြန္ခ်ဥ္ကို အတံုးေလးေတြလွီးၿပီး ၿငဳပ္သီးစပ္စပ္ေလးနဲ.လည္းေႀကာ္စားေလ.ရွိသလို အခ်ဥ္သိပ္မႀကိဳက္သူေတြကေတာ. ပုဇြန္အေကာင္ခပ္လတ္လတ္ေလးေတြနဲ.ေရာေႀကာ္စားေလ.ရွိပါတယ္...အဲဒီအခါက်ေတာ. ပုဇြန္အစိမ္းက အခ်ဥ္ ကိုထိမ္းလိုက္တာေႀကာင္. စားေကာင္းရံုေလးေပါ.ဗ်ာ...

အဲ.ဒီလို ပုဇြန္ခ်ဥ္နဲ. ပုဇြန္အေကာင္ ခပ္လတ္လတ္ေလးေတြကို အဆိမ္.ေလးေရာ ေႀကာ္ ...ၿပီးေတာ. ရနိဳင္မယ္ဆိုရင္ေတာ. ပဲေနာက္ဟင္းခ်ိဳေလးခ်က္ (တကယ္က ခုပဲေနာက္ဆိုတာ ဘာလို.ရွားသြားလဲေတာ. မသိပါဘူး....ပဲဟင္းေတြထဲမွာ ပဲေနာက္နဲ.ခ်က္တဲ. ပဲဟင္းရဲ. အနံ.နဲ. ေလးေလးပင္ပင္ရွိတဲ့ အရသာကို ဘယ္ပဲမွမမွီပါဘူး...ခုေနာက္ပိုင္းပဲတီစိမ္းေတြႀကိတ္ၿပီး အခ်ိဳ.က ပဲေနာက္လုပ္ေရာင္းပါတယ္)...မရရင္ေတာ.လည္း ပဲ၀ါေလးၿဖစ္ၿဖစ္ ..ပဲနီေလးၿဖစ္ၿဖစ္ ႀကက္သြန္နီ ဆီသတ္ေလးနဲ.ခ်က္ ...ၿပီးရင္ ၿငဳပ္သီးအေတာင္.ရွည္ေၿခာက္ကို ဆီေလးနဲ.ကၽြမ္းခါနီးထိလွိမ္. ....ထမင္းထဲကို အခ်ဥ္ဓါတ္ေလးရွိေနတဲ့ ပုဇြန္ခ်ဥ္နဲ. ခ်ိဳဆိမ္. ပုဇြန္အေကာင္ေလးၿမွဳပ္...ပါးစပ္ထဲ ၂ခ်က္ ၃ခ်က္၀ါးအၿပီး ၿငဳပ္သီးအေလွာ္ေတာင္.ေလးကိုက္....ခ်ိဳ..ခ်ဥ္..ဆိမ္.  နဲ.အတူ ေမႊးၿပီးစပ္လာတဲ့အရသာေလးအေရာက္ ပဲဟင္းပူပူေလးကို ခပ္ေသာက္....ဒါေလးနတ္ၿပည္ေရာက္သြားေစနိဳင္တဲ့ ဟင္းတစ္ခြက္ပါပဲ...ငယ္ငယ္ထဲကေန ခုထိ မေမ.နိဳင္တဲ့ အေမ.ဟင္း တစ္ခြက္ပါပဲ....


ပုဇြန္ခ်ဥ္ ဆိုတာအခ်ဥ္ေဖာက္ထားတဲ. အစာတစ္မ်ိဳးမို. အခ်ဥ္ေပါက္မွပဲစားလို.ေကာင္းပါတယ္.. ဒါေႀကာင္.ၿမိဳ.မွာ လက္ေဆာင္ေပးဖို.၀ယ္ၿပီဆို ဘယ္ေန.စစားလို.ရၿပီဆိုတာမ်ိဳးေၿပာေလ.ရွိပါတယ္..အခ်ဥ္မေပါက္ေသးခင္ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည္.သိမ္းလိုက္ရင္ ၿဖစ္စဥ္မၿပည္.တာမို.ပုဇြန္ခ်ဥ္ဟာ ခ်ဥ္လဲအခ်ဥ္ မာလဲမမာပဲ ပ်က္သြားတတ္ပါတယ္...ဒါေႀကာင္.စားလို.ရၿပီလို.ေၿပာတဲ.ရက္က်မွ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည္.သိမ္းရပါတယ္...အဲဒီရက္မတိုင္ခင္ေတာ. အၿပင္မွာပဲ ထားမွ fully processes ၿဖစ္မွာပါ.....

ၿမိဳ.မွာေတာ. ပုဇြန္ခ်ဥ္ကို အစဥ္အဆက္ ေရာင္းႀကသူ ၃/၄ ဦးခန္.ရွိၿပီး ကားနဲ.ၿပန္ရင္ ေရႊေလာင္းေလာက္မွာ ၀ယ္လည္းရပါတယ္..ဒါေပမယ္. အတည္တက်ေရာင္းခ်သူေတြကေတာ. အရည္အေသြးပိုအာမခံခ်က္ရွိမယ္လို.ထင္ရပါတယ္ (ဒါဘာေႀကာင္.လဲဆို ၿမိဳ.ႀကီးတစ္ၿမိဳ.က ငါးဖယ္ခ်ဥ္ဆို ဖက္ေတြကမ်ား အရသာက..... )ရန္ကုန္မွာေတာ. City Mart ေအာက္က Center ေတြမွာ  . ၀ါးခယ္မပုဇြန္ခ်ဥ္ဆိုတာမ်ိဳး ေတြ.၇တတ္ၿပီး က်ံဳမေငး ငါးဖယ္ခ်ဥ္ဆိုတာလည္း ရွိေနတတ္ပါတယ္.....Orange Super Market ေတြမွာလည္း   ရွိပါတယ္...တစ္ခုရွိတာကေတာ. ကိုယ္.ေဒသထြက္ အစားအစာဆိုတာ ကိုယ္.ေဒသရဲ.ကုန္ႀကမ္း ကိုယ္.ေဒသရဲ. နည္းပညာ သံုးၿပီးထုတ္တာၿဖစ္သလို  စားသံုးသူေတြကလည္း ကိုယ္.ေဒသမွာ စားရတဲ့ ေဒသထြက္စစ္စစ္နဲ.ေတာ. ကြက္တိတူခ်င္မွ တူမွာၿဖစ္ေပမယ္. အလြမ္းေတာ.ေၿပေလာက္ပါလိမ္.မယ္ ............

No comments:

Post a Comment