Wednesday, June 26, 2013

အေမရိကကို နယ္ခ်ဲ႕လာေသာ ျမန္မာအစားအစာမ်ား


 

လက္ဖက္သုပ္ (႐ိုးရာလက္ဖက္ကို ပဲအေၾကာ္မ်ား ေဂၚဖီမ်ားႏွင့္ သုတ္ထားေသာ အသုပ္)၊ နန္းႀကီးသုပ္ (ျမန္မာ႐ိုးရာစတုိင္ ဆန္ေခါက္ဆဲြအသုပ္)၊ မုန္႔ဟင္းခါး (ဟင္းရည္ျဖင့္ စားရေသာ ႐ိုးရာဆန္ေခါက္ဆဲြ)၊ သီးစုံခ်ဥ္ရည္ (အသီးအႏွံမ်ားကို မန္က်ည္းသီးခ်ဥ္ရည္ျဖင့္ ခ်က္ထားေသာဟင္းရည္)
ျမန္မာေရွးပုရပုိက္ပုံစံျပဳလုပ္ထားေသာ အစားအေသာက္ မီႏူးစာရင္းက ၀ါရွင္တန္ဒီစီတ႐ုတ္တန္း ဘာမားစားေသာက္ဆုိင္ကုိ လာသူတုိင္း ေခါင္းခ်င္းဆုိင္တုိင္ပင္ရေသာ အစားအေသာက္စာရင္းတစ္ခု ျဖစ္သည္။ ျမန္မာလူမ်ဳိး အသိမ်ားႏွင့္ လာစားသူမ်ားကေတာ့ ျပႆနာ သိပ္မရွိ။ ျမန္မာမိတ္ေဆြကို မီႏူးမွာ ေရးထားတာ ဘယ္လုိအစားအေသာက္မ်ားလည္း ေမးလုိက္႐ုံသာ ျဖစ္သည္။ ျမန္မာအစားအစာႏွင့္ မရင္းႏွီးသူမ်ားအတြက္ ဘယ္လိုအစားအစာမ်ားလည္း ေသခ်ာသိေအာင္ အေတာ္ေလးအခ်ိန္ယူရပါသည္။
စားေသာက္ဆိုင္ နံရံမ်ားတြင္ ျမန္မာယြန္းပန္းခ်ီကားမ်ား ခ်ိတ္ဆဲြထားသလို အခ်ဳိ႕နံရံေတြမွာ ဘုရား႐ုပ္တုေတာ္မ်ားႏွင့္ ပန္းပုအခ်ဳိ႕ကို အလွျပတင္ထားပါသည္။ ဆုိင္အတြင္းတိုးတိုးတိမ္တိမ္ေလး လႊင့္ပ်ံ႕ေနေသာ ေတးဂီတက စီဒီေခြျဖင့္ ဖြင့္ထားေသာ ျမန္မာေစာင္းသံျဖစ္ပါသည္။

ဘားမားစားေသာက္ဆုိင္က ၀ါရွင္တန္ဒီစီရွိ တစ္ခုတည္းေသာ ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္ ျဖစ္ပါသည္။ အျခားတ႐ုတ္၊ ထုိင္း၊ ဗီယက္နမ္ဆုိင္မ်ားကဲ့သို႔ လူမ်ား ႀကိတ္ႀကိတ္တုိးမေနေသာ္လည္း သူ႔မိတ္ႏွင့္သူ အသင့္အတင့္ရွိပါသည္။ ပုံမွန္ ေန႔လယ္စာ လာစားသူေဖာက္သည္မ်ားလည္း ရွိသည္။
၀ါရွင္တန္ဒီစီတြင္ အာရွဆုိင္မ်ား အမ်ားစုရွိရာ တ႐ုတ္တန္းတြင္ ဖြင့္လွစ္ထားသည့္ ဘားမားစားေသာက္ဆုိင္သည္သာ တစ္ခုတည္းေသာ ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္ျဖစ္ေသာ္လည္း ၀ါရွင္တန္ဒီစီၿမိဳ႕ျပ နယ္နိမိတ္ႏွင့္ မေ၀းသည့္ ဗာဂ်ီးနီးယားျပည္နယ္ West Fall-church က ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္ႏွင့္ ေမရီလန္းျပည္နယ္၊ Silverspring က မႏၲေလးေဘ ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္တို႔ကလည္း ဒီစီ၀န္းက်င္မွာ စားသုံးသူအခုိင္အမာရထားသည့္ ျမန္မာ စားေသာက္ဆုိင္မ်ား ျဖစ္ၾကသည္။
“ကၽြန္မေတာ့ ဗာဂ်ီးနီးယားက ဆုိင္ကိုသေဘာက်တယ္။ သရက္သီးသုပ္က အရမ္းမိုက္တယ္။ အစပ္ႀကိဳက္ရင္ေတာ့ အဲဒီဆုိင္ကို
သာသြား။ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္သာ စားၾကည့္”

ဗာဂ်ီးနီးယားျပည္နယ္က ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္ကို ေက်ာင္းပိတ္ရက္တုိင္း သြားစားသူ ခရစ္စတီက ေျပာၾကားျခင္းျဖစ္သည္။ အဆုိပါ ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္က ၀ါရွင္တန္၊ ဗာဂ်ီးနီးယားႏွင့္ ေမရီလန္းျပည္နယ္တြင္ေနထုိင္ေသာ ျမန္မာအမ်ားစု အလာမ်ားသည့္ စားေသာက္ဆုိင္ျဖစ္ပါသည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆုိေသာ္ ဟင္းအမ်ားစုက ျပည္တြင္းက ျမန္မာဆုိင္မ်ားအတုိင္း ဆီမ်ားမ်ားႏွင့္ ခပ္စပ္စပ္
ျမန္မာအႀကိဳက္ ခ်က္ထားသည္။ ပုစြန္ခြက္ေၾကာ္သုပ္၊ သီးစုံခ်ဥ္ရည္ႏွင့္ငါးအစပ္ေၾကာ္တို႔က ထုိဆုိင္က နာမည္ႀကီး ဟင္းလ်ာမ်ားလည္း
ျဖစ္သည္။ ငါးပိရည္ႏွင့္ တို႔စရာလည္း ထိုဆုိင္မွာ ရႏုိင္သည္။

ေမရီလန္းျပည္နယ္ Silver Spring တြင္ရွိေသာ မႏၲေလးေဘးအမည္ရွိ ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္က ျမန္မာေတြက သိပ္မႀကိဳက္ေသာ္လည္း ထုိေဒသက အေမရိကန္မ်ား အသည္းစဲြ ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္ျဖစ္ၿပီး ပိတ္ရက္ဆုိလွ်င္ စားပဲြတစ္ေနရာစာရဖို႔ အခ်ိန္အေတာ္ၾကာ ေစာင့္ရေလ့ရွိ၏။ ထိုဆုိင္က ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္ဆုိေသာ္လည္း ျမန္မာအႀကိဳက္ပုံစံေတာ့မဟုတ္။ အေမရိကမွာရွိသည့္     အာရွစားေသာက္ဆုိင္မ်ားပုံစံ ျမန္မာဟင္းမ်ားကို ဆားဆီေပါ့ေပါ့ႏွင့္အစပ္ေလွ်ာ့ခ်က္ထားျခင္းျဖစ္သည္။

“အရမ္းေကာင္းတဲ့ ဆုိင္ေပါ့။ ကၽြန္မတို႔ မိသားစုမၾကာခဏ သြားစားၾကတယ္။ အဲဒီက ဂ်င္းသုပ္လည္း ႀကိဳက္တယ္။ ပဲျပားဟင္းလည္းေကာင္းတယ္။ ပုစြန္ခ်က္လည္း ေကာင္းပါတယ္” ဟု အဆုိပါ ဆုိင္၏ ပုံမွန္ေဖာက္သည္ ေမရီလန္းျပည္နယ္ ေလာ္ရယ္ၿမိဳ႕ခံ စင္သီယာက ဆုိသည္။
အမွန္ဆုိလွ်င္ အေမရိက အေရွ႕ဘက္ျခမ္း ၀ါရွင္တန္ဒီစီေဒသသည္ အေမရိကန္ႏုိင္ငံတြင္ ျမန္မာလူမ်ဳိးမ်ား လူဦးေရအနည္းဆုံးရွိသည့္ ေဒသျဖစ္သည္။ ယခုမူ ထုိေဒသ၌ပင္ ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္သုံးဆုိင္ရွိေနၿပီ။ နယူးေယာက္၊ ဆန္ဖရန္စစၥကို၊ ေလာ့အန္ဂ်လိစ္ စေသာ ေဒသမ်ားတြင္ကား ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္မ်ားက မႈိေပါက္သလို အေတာ္မ်ားမ်ား ရွိေနၾကၿပီ ျဖစ္သည္။
သို႔ေသာ္လည္း အေမရိကမွာရွိသည့္ တ႐ုတ္၊ ထုိင္းႏွင့္ ဗီယက္နမ္စသည့္ အျခားအာရွစားေသာက္ဆုိင္မ်ားကဲ့သိ႔ု ေစ်းကြက္ အခုိင္အမာ မရေသးပါ။ ထိုင္း၊ ဗီယက္နမ္ဆုိင္မ်ားကမူ အစြန္အဖ်ားၿမိဳ႕ေသးမ်ားမွေန ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ား၏ ေစ်း၀ယ္ကုန္တုိက္မ်ား၏ အစားအေသာက္
တန္းထိပင္ ေနရာယူထားသည္။ တ႐ုတ္စားေသာက္ဆုိင္မ်ားကမူ ဘယ္ေနရာသြားသြားေရွာင္၍ မရ။ လူစည္ကားသည့္ ေနရာတုိင္း
လုိလိုမွာကို ရွိေနသည္။


“အဓိကေတာ့ တုိင္းျပည္တိုးတက္မႈ အေျခအေနကြာတာေပါ့ဗ်ာ။ သူတို႔ေတြကေတာ့ ကိုယ့္႐ိုးရာ ပုံစံလည္းမပ်က္ ၊ ဘုိေတြလည္းစားႏုိင္ေအာင္ ျပန္မြမ္းမံျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ၾကတယ္။ ျမန္မာဟင္းက်ေတာ့လည္း ဆီနဲ႔ င႐ုတ္သီးမပါရင္ စားမေကာင္းဘူး။ ဘုိေတြကလည္း ဆီကို က်န္းမာေရးအတြက္ အေသေရွာင္ၿပီး အစပ္က်ေတာ့ လုံး၀မစားႏုိင္ဘူးေလ” ဟု ေမရီလန္းျပည္နယ္က ကို၀င္းေအာင္က ေျပာၾကားသည္။ ကို၀င္းေအာင္က အခ်က္အျပဳတ္၀ါသနာပါၿပီး ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္ဖြင့္ရန္ ႀကိဳးပမ္းေနသူ ျဖစ္သည္။
အခ်ဳိ႕ ျမန္မာမ်ားကမူ စားေသာက္ဆုိင္ ပီပီျပင္ျပင္ မဖြင့္ေသာ္လည္း အသင့္ခ်က္ၿပီးသား ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္၊ ငါးခူစင္းေကာ၊ ငါးေျခာက္ေၾကာ္စသည့္ ဟင္းမ်ဳိးစုံကို ဘူးမ်ားႏွင့္ အသင့္စားသုံးႏုိင္သည့္ ပုံစံခ်က္ျပဳတ္ကာ နီးစပ္ရာ ျမန္မာအသုိင္းအ၀ုိင္းတြင္ ေရာင္းၾကသည္။ ခ်ဥ္ေပါင္ေၾကာ္တစ္ဘူးကို ငါးေဒၚလာ ျဖစ္ေသာ္လည္း ၀ယ္ယူအားေပးသူမ်ားလွသည္ဟု
အသင့္ခ်က္ၿပီးသား ဟင္းမ်ဳိးစုံ ေရာင္းခ်သူ ေဒၚနီလာကဆုိသည္။

ေဒၚနီလာ၏ေထာပတ္ထမင္း၊ ဒံေပါက္ထမင္းတို႔ ကို ေမရီလန္းရွိ ျမန္မာအလွဴပဲြမ်ားတြင္ ဧည့္ခံေလ့ရွိၿပီး အရသာကလည္း ျမန္မာလူမ်ဳိးတို႔ အႀကိဳက္ျဖစ္သည္။ ဒံေပါက္ထမင္းကို မွာယူပါက ရန္ကုန္ဆုိင္မ်ားကဲ့သို႔ ၾကက္သားဟင္းအျပင္ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းခ်ဳိ၊ ဘာလေခ်ာင္ေၾကာ္၊ သခြားခ်ဥ္ႏွင့္ ပူဒီနာပါ ေပးေသးသည္။ တစ္ဗန္း၊ ႏွစ္ဗန္း စသည္ျဖင့္ ကိုယ့္မိသားစု ႀကိဳက္သေလာက္ ဖုန္းဆက္မွာယူႏုိင္ၿပီး အိမ္တုိင္ရာေရာက္ လာပို႔ေပးသည္။

ထုိ႔အျပင္ ကိုယ္တုိင္စိတ္ႀကိဳက္ ခ်က္ျပဳတ္လိုပါကလည္း ျမန္မာျပည္မွလာေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို အေမရိကႏုိင္ငံတစ္၀န္းတြင္ ျမန္မာျပည္ကအတုိင္း ေပါေပါမ်ားမ်ား ၀ယ္ယူလို႔လည္း ရေနသည္။
ျမန္မာအမ်ားအျပား ေနထုိင္ၾကသည့္ ေမရီလန္းျပည္နယ္ ေရာ့ခ္ေဗးလ္တြင္ ျမန္မာစားေသာက္စရာမ်ားကို တင္ေရာင္းသည့္ အာရွကုန္စုံဆုိင္မ်ား ရွိသည္။ အဆိုပါ ကုန္စုံဆုိင္မ်ားမွာ အာၿပဲေျခာက္၊ လက္ဖက္၊ သရက္ခ်ဥ္၊ ခံတက္ခ်ဥ္၊ ငံျပာရည္ေၾကာ္၊ ငါးပိေရထုပ္၊ ဆီးထုပ္၊ ရခုိင္မုန္႔တီႏွင့္ မုန္႔ဟင္းခါးထုပ္မ်ား ပုံမွန္တင္ေရာင္းခ်ၾကသည္။

“ကၽြန္ေတာ့္ဆုိင္ကို လာတာက ျမန္မာေတြမ်ားတယ္ဗ်။ သူတို႔ကပဲ အဲဒါေတြ၀ယ္စားၾကတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒါေတြတင္ထားတာ” ေရာ့ခ္ေဗးလ္ၿမိဳ႕ရွိ ျမန္မာအစားအေသာက္ ေရာင္းခ်သည့္ အာရွဆုိင္ပိုင္ရွင္ အိႏိၵယလူမ်ဳိးတစ္ဦးက ေျပာၾကားျခင္းျဖစ္သည္။

အေမရိကသို႔ တင္ပို႔သည့္ ျမန္မာျပည္မွ လာသည့္စားေသာက္ကုန္မ်ား၏ အရည္အေသြးကမူ အျခားႏုိင္ငံမ်ားႏွင့္ ႏႈိင္းယွဥ္ပါက ထုပ္ပိုးမႈ ပုံစံအရည္အေသြးကအစ သိသိသာသာ အရည္အေသြးနိမ့္က်ေနသည္ကို ေတြ႕ရမည္။

ျမန္မာပုစြန္ေျခာက္ဆိုလွ်င္ ေတာင္ကိုရီးယားမွလာေသာ ပုစြန္ေျခာက္ကဲ့သို႔ တာရွည္မခံ၊ မလတ္ဆတ္သျဖင့္  ျမန္မာစားေသာက္ဆုိင္အမ်ားစုမွာ ေတာင္ကိုရီးယားပုစြန္ေျခာက္ကိုသာ အသုံးျပဳေနရသည္။ ငါးေျခာက္ႏွင့္ ငါးပိဆီေၾကာ္မ်ားကလည္း ထုပ္ပိုးမႈ ပုံစံသိပ္မေကာင္းလွပါ။ အမ်ားစုမွာ ၀ါရွင္တန္ၿမိဳ႕ေတာ္ရွိ ျမန္မာသံ႐ုံးမိသားစုမ်ားက တစ္ႏုိင္တစ္ပိုင္ ၀င္ေငြရရန္ ျမန္မာျပည္က
သယ္ယူၿပီး ဆုိင္တင္ ေရာင္းခ်ျခင္းျဖစ္သည္ဟု ကုန္စုံဆုိင္ပိုင္ရွင္ အိႏိၵယလူမ်ဳိးက ေျပာသည္။ သို႔ေသာ္လည္း ထုိေဒသမွ ျမန္မာအမ်ားစုက အဆုိပါ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို တေမ့တေမာအားေပးၾကသည္။ ေစ်းႏႈန္းမ်ားကလည္း မေသးပါ။ ခံတက္ခ်ဥ္ႏွင့္ သရက္ခ်ဥ္ တစ္ခါစား တစ္ထုပ္ေလာက္ကို ငါးေဒၚလာနီးပါးေပးကာ မက္မက္ေမာေမာစားၾကသည္။ တကယ္တမ္းတြင္ ေမရီလန္း ျပည္နယ္ရွိ ျမန္မာအမ်ားစုမွာ  ျပည္ပေရာက္ အတုိက္အခံေတြမ်ားၿပီး ျမန္မာသံ႐ုံးႏွင့္ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ဆက္ဆံေရးမေျပျပစ္ခဲ့သူမ်ား ျဖစ္ပါသည္။ ဒီမိုကေရစီေတာ္လွန္ေရးတစ္ေလွ်ာက္ ျမန္မာသံ႐ုံးေရွ႕မွာ ဆႏၵျပခဲ့သူမ်ား ျဖစ္သည္။ သို႔ေသာ္ သံ႐ုံးမိသားစုမ်ား ေရာင္းခ်သည့္ ျမန္မာအစားအေသာက္မ်ားကိုမူ ဆႏၵမျပႏုိင္ၾကဘဲ ၀ယ္ယူအားေပးၾကျခင္းျဖစ္သည္။


လူမ်ဳိးေပါင္းစုံ၊ ယဥ္ေက်းမႈေပါင္းစုံ၊ အစားအစာေပါင္းစုံ အေျခခ်ေရာက္ရွိေနေသာ အေမရိကရွိ အေမရိကန္လူမ်ဳိးတို႔က ႏုိင္ငံျခားအစားအစာတစ္ခုကို ျမည္းစမ္းၾကည့္ရန္ ၀န္မေလးၾကသူမ်ား ျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္လည္း ၀ါရွင္တန္ဒီစီ တ႐ုတ္တန္းတြင္ ဖြင့္လွစ္ထားေသာ ဘားမားစားေသာက္ဆုိင္မွာ အျခားစားေသာက္ဆုိင္တစ္ခု၏ အေပၚထပ္မွာ ဖြင့္လွစ္ထားလင့္ကစား ေန႔လယ္စာ စားသူမ်ားႏွင့္ အၿမဲစည္ကားေလ့ရွိသည္။


သို႔ေသာ္လည္း နန္းႀကီးသုပ္ မွာယူထားေသာ သူတစ္ေယာက္အေနျဖင့္ မုန္႔တီဖတ္ႀကီးႀကီး၊ ပဲမႈန္႔မ်ားမ်ား၊ ၾကက္သားဖတ္ ႏုိင္ႏုိင္၊ င႐ုတ္သီးဆီခ်က္ျဖင့္ ျမန္မာျပည္က နန္းႀကီးသုပ္ကိုေတာ့ ျမင္ေယာင္ၾကည့္လို႔မရ။ ထုိင္းမုန္႔ဖတ္ ခပ္ေသးေသး၊ ပဲငံျပာရည္၊ ပဲပင္ေပါက္တို႔ျဖင့္  ျပဳလုပ္ထားေသာ ပဲငံျပာရည္အရသာရွိသည့္ ဘားမားစားေသာက္ဆုိင္၏ နန္းႀကီးသုပ္ကိုသာ ရမည္။
ဘာပဲေျပာေျပာ အေမရိကန္ စတုိင္လ္နန္းႀကီးသုပ္ဟုသာ မွတ္ထင္စားၾက႐ုံသာ ျဖစ္သည္။


Written by ထားထားၿမင္. @ 7Day News Journal အတဲြ (၁၂)၊ အမွတ္(၁၅)

No comments:

Post a Comment