Wednesday, September 26, 2018

အစြဲအလမ္း ႀကီးသူတို.ရဲ. ေၿမ က စြယ္စံုသံုး သတၱ၀ါ



လူမ်ိဳးအေတာ္မ်ားမ်ား ဟာသက္ဆိုင္ရာ ႏိုင္ငံ ၊ ေဒသ ၊ လူမ်ိဳး အစြဲ အနည္းနဲ.အမ်ားေတာ့ ရွိတတ္ႀကပါတယ္ ။ ဥပမာ ကိုရီးယားေတြခ်င္းဆို ဘယ္ကလည္း ၊ ဆိုးလ္ က လို.ေၿပာလိုက္ရင္ ဆိုးလ္ၿမိဳ.သားခ်င္း ညီအကိုပါပဲ ။ အဲ့ဒီလိုပါပဲ ၊ ၿမိဳ.သားကြ ၊ ရန္ကုန္သားကြ ၊ ေရႊမန္းသားကြ စသည္ၿဖင့္ ေႀကြးေက်ာ္ႀကေလ့ရွိပါတယ္ ။ အဲ့့ဒီလိုပါပဲ ။ ၀ါးခယ္မသားေတြ ကလည္း ေႀကြးေက်ာ္ေလ့ရွိပါတယ္ ။ WKA ကြ ဆိုၿပီးေတာ့ေပါ့ ။ WKA ဆိုတာ အရင္ မွတ္ပံုတင္ ေခာတ္ က ၀ါးခယ္မ စာလံုးေပါင္း WaKemA ရဲ. အတိုေကာက္ ကိုေခၚတာပါ ။
တကယ္လို.မ်ား သင့္အေပါင္းအသင္းထဲမွာ ၀ါးခယ္မသားတစ္ေယာက္ေယာက္မ်ား ရွိခဲ့ရင္ေတာ့ ဒီ Post ေလးကို အၿပတ္အသတ္ေထာက္ခံမိမွာပါ ။


WKA ဆိုတာ မုန္.ဟင္းခါးဆိုလည္း ၀ါးခယ္မ မုန္.ဟင္းခါးမွ ၊ ငါးသေလာက္ဆိုရင္လည္း သရြတ္ၿမိဳက္ ( ၀ါးခယ္မအပိုင္ေက်းရြာတစ္ခု ) ငါးသေလာက္မွ ၊ ငါးမုန္.ေႀကာ္ဆိုလည္း ၀ါးခယ္မ ထြက္မွ ၊ ပုဇြန္ခ်ဥ္ဆိုရင္လည္း ၀ါးခယ္မ ပုဇြန္ခ်ဥ္ မွ ၊ သရက္သီးဆိုလည္း ဝါးခယ္မ ကနို႕ဆီသရက္မွ - ငွက္ေပ်ာသီးဆိုလည္း ဝါးခယ္မ က ဆင္စြယ္ငွက္ေပ်ာမွ - ငရုတ္သီးေတာင့္ ငရုတ္သီးမွဳန္.လည္း ၀ါးခယ္မ ကမွ ၊ လဘက္ထဲထည့္တဲ့ ႀကက္သြန္ေႀကာ္ေတာင္ ၀ါးခယ္မ ကမွ ၊ မုန္.ဟင္းခါး ထဲထည့္စားတဲ့ ပဲေႀကာ္ေတာင္ ၀ါးခယ္မကမွ ၊ ေနာက္ဆံုး ဆႏြင္းမွဳန္.ေတာင္ ၀ါးခယ္မကမွ စစ္တာ ၊ ေကာင္းတာလို. ခံယူထားႀကသူေတြပါ ။ ႀကိတ္ထားတဲ့ သနပ္ခါးေတာင္ ၀ါးခယ္မ ကမွာလိမ္းႀကတာပါ ။ ရန္ကုန္မွာ အလွဳလုပ္လို. ၀ါးခယ္မ မုန္.ဟင္းခါးေကၽြးေတာင္ ၀ါးခယ္မက ငါး ၊ ၀ါးခယ္မ က မုန္.ဖတ္ ၊ ၀ါးခယ္မ ကအေႀကာ္ ကို ၀ါးခယ္မ က လူလာခ်က္မွ ၀ါးခယ္မမုန္.ဟင္းခါးစစ္တာဆိုၿပီး တကူးတက စီစဥ္ေကၽြးေမြးႀကသူေတြပါ ။ ေရေလာက္သာ အၿခားက သံုးတာပါ ။ အစားဆိုရင္လည္း ၀ါးခယ္မကမွအေကာင္းထင္ႀကတာ ၊ အေပါင္းအသင္းဆိုရင္လည္း ၀ါးခယ္မသားခ်င္းေတြ.လို.ကေတာ့ ပတ္၀န္းက်င္ကိုေမ.တာ ၊ ဘာေလးေၿပာေၿပာ ငါတို..၀ါးခယ္မ မွာဆိုရင္ --- ငါတို.၀ါးခယ္မမွာတုန္းက … ငါတို. ၀ါးခယ္မကေလဆိုၿပီး အစခ်ီတတ္သူေတြပါ ။

Photo by Aye Aye Myint

အဲ့ဒီထဲမွာမွ ပုဇြန္ဟာ ၀ါးခယ္မ ရဲ. အသည္းစြဲစားစရာတစ္ခုပါ ။ ပုဇြန္ ကို မီးဖုတ္ သံပုရာရည္ေလးဆမ္းသုပ္စားတာ ၊ ၿပဳတ္ၿပီး သုတ္စားတာ ၊ပုဇြန္ထုပ္ႀကီးေတြကို ဆႏြင္းေလး ၊ ႀကက္သြန္နီေလးနဲ. အၿဖဴထည္ေႀကာ္စားတာ ၊ အေကာင္အေသးေလးေတြကို ေရသန္.ေအာင္ေဆးၿပီး ၿငဳပ္သီးခြဲႀကမ္းနဲ. စုတ္ဖြားေႀကာ္ေႀကာ္စားတာ ၊ အေနေတာ္ အေကာင္ေလးေတြကို အခြံခြာၿပီး အစို စပ္စပ္ေလးေႀကာ္တာ ၊ ေၿခာက္ေနေအာင္ေႀကာ္တာ ၊ လက္ႏွစ္လံုး ေလာက္အေကာင္ေတြကို ႏွဳတ္သီးတင္ၿဖတ္ၿပီး အၿဖဴထည္ ေႀကာ္ၿပီး ပန္းကန္ထဲေရာက္မွ အဆီနဲ.လူးၿပီး အခြံခြာစားတာ ၊ ပုဇြန္ကိုခ်ဥ္ေရခ်က္စားတာ ၊ ေရခ်ိဳခ်က္ၿပီး ပင္စိမ္းေလးအုပ္စားတာ ၊ ပုဇြန္ငါးဆုပ္ လုပ္စားတာ ၊ ပုဇြန္နဲ.ငံၿပာရည္ဆီသတ္ကိုေကာင္းေကာင္းသပ္တာ ေတြအၿပင္ ပုဇြန္ဥ ကို တစ္ႏွစ္စာခံေအာင္ထားၿပီး ေရလဲသံုးတာ ၊ ပုဇြန္အသားေႀကာ္ကို မုန္.ဟင္းခါးနဲ.စားတာ ၊ ကမၻာေပၚမွာ ၀ါးခယ္မ တစ္ၿမိဳ.တည္းရတဲ့ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္ကို မုန္.ဟင္းခါးနဲ.စားတာ နဲ. ပုဇြန္ကို ဆားေလးထည့္ၿပဳတ္ ေထာင္းၿပီး အုန္းေကာက္ညွင္းနဲ.စားတာ ၊ ပုဇြန္ဆီထုတ္ၿပီး သီးသန္.စားတာ စသည္ၿဖင့္ ပုဇြန္ဟာ ၀ါးခယ္မၿမိဳ.သားေတြကို ပံုစံမ်ိဳးစံုနဲ. အသံုးေတာ္ခံေနရသူပါ ။
အဲ့ဒီအားလံုးဟာလည္း ၀ါးခယ္မ ပုဇြန္နဲ.မွအရသာအၿပည့္ရတာလို.ထင္ႀကသူေတြပါ ။

ပုဇြန္အသားေႀကာ္ နဲ. ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေႀကာ္




ဟုတ္ၿပီ ဒါဆို ၀ါးခယ္မပုဇြန္ဆိုတာ သပ္သပ္ရွိလား ၊ ေရခ်ိဳပုဇြန္ပဲ မဟုတ္ဘူးလားဆိုရင္ မဟုတ္ဘူး ၊ မတူဘူး ၊ ဘာမတူဘူးလဲေတာ့ မသိဘူးလို.ေၿပာရပါမယ္ ။ ေရငန္ပုဇြန္ေတြၿဖစ္တဲ့ Pink ဆိုတဲ့ ပန္းေရာင္ပုဇြန္ေတြ ၊ White ဆိုတဲ့ အၿဖဴေရာင္ပုဇြန္အၿပားေတြ ၊ Tiger ဆိုတဲ့ ပုဇြန္အက်ားေတြ ၊ ရိုးရိုးေက်ာက္ပုဇြန္နဲ. ပဂဲဆိုတဲ့ Seven Color ေက်ာက္ပုဇြန္ေတြ ၊ ကင္းပုဇြန္ေတြ နဲ. လံုး၀မတူတာေတာ့ေသခ်ာပါတယ္ ။
၀ါးခယ္မရဲ.ေအာက္ဘက္အနီးဆံုးၿမိဳ. ၿဖစ္တဲ့ေၿမာင္းၿမအထိဟာ ေရငံေထာက္တဲ့ေဒသၿဖစ္ၿပီး ၀ါးခယ္မကေတာ့ေရခ်ိဳစစ္စစ္စၿဖစ္ပါၿပီ ။ ၀ါးခယ္မအထက္ အနီးဆံုးၿမိဳ.ၿဖစ္တဲ့ မအူပင္ကစၿပီး တာေတြနဲ.ၿမိဳ.ကိုတည္ေဆာက္ၿပီး ၀ါးခယ္မကေတာ့ ၿမစ္နဲ.ကမ္းနားလမ္း ေရၿပင္ညီ အၿပိဳင္ရွိေနတဲ့ၿမိဳ.ၿဖစ္ပါတယ္ ။ ဒါ့အၿပင္ ဧရာ၀တီတိုင္းမွာ ပင္လယ္ကမ္းစပ္မထိတဲ့ၿမိဳ. ၊ ေရငန္မေထာက္တဲ့ၿမိဳ. ၿဖစ္သလို တိုင္းအထက္ပိုင္းကလို အညာမဆန္တဲ့ၿမိဳ. ၊ ၿမစ္ကို သဲေသာင္ေတြ မပိတ္သလို ကမ္းပါးေပၚမတက္ရပဲ ၊ ေခ်ာက္ထဲမဆင္းရပဲ ေရာက္တဲ့ၿမိဳ. ၊ ေႏြ မိုး ေဆာင္း ေန.တိုင္းေရအတက္အက်ရွိတဲ့ၿမိဳ.ပါ ။ ဒါ့ေႀကာင့္လည္း ၿမစ္၀ကၽြန္းေပၚ ေရခ်ိဳစစ္စစ္ ၿဖစ္ၿပီး တမူထူးေနတာလည္းၿဖစ္ပါလိမ့္မယ္ ။

ပုဇြန္အေကာင္ေသးေႀကာ္ နဲ. Home Made ဦးေႏွာက္ေႀကာ္





၀ါးခယ္မ မွာ ပုဇြန္ဆိတ္ ၊ ရိုးရိုးပုဇြန္ ၊ ဆတ္ထုပ္ ၊ ပုဇြန္ထုပ္ ၊ ေဘးက်ား ၊ ေဂ်ာ့ စတာေလာက္ပဲ စားႀကပါတယ္ ။ ၀ါးခယ္မ ပုဇြန္ေတြဟာ အၿခားေဒသေတြမွာ ၿမင္ေနက် ေရငံပုဇြန္ေတြနဲ. မတူသလို အစိမ္းလည္းႀကည္ေလာင္ေလာင္ ၊ ေက်ာ္ၿပီးလည္းႀကည္ေလာင္ေလာင္ အေကာင္ေတြမဟုတ္သလို ႀကည့္လိုက္တာနဲ.အေကာင္ေတြက ေဖာင္းေဖာင္း လံုးလံုးေလးေတြပါ ၊ ထူးၿခားတာကေတာ့ ေႀကာ္လိုက္တာနဲ. ပုဇြန္နံ.က တားမရ ၊ ဆီးမရ ေမႊးပ်ံ.လာတာပါပဲ ။ အၿခားပုဇြန္ေတြက အေရာင္ရွိရင္ အနံ.မရွိ ၊ အနံ.ရွိရင္ အရသာမရွိ ေတြၿဖစ္ေလ့ရွိၿပီး ၀ါးခယ္မက ပုဇြန္က မွ ကိုယ္လံုးကိုယ္ထည္ ၊ အေရာင္အေသြး ၊ ေမႊးရနံ. နဲ. အရသာထူးကိုေပးႏိုင္တာလို. WKA ေတြက ယံုႀကည္ႀကပါတယ္ ။ ၀ါးခယ္မ က လူအေတာ္မ်ားမ်ားက ပုဇြန္အေကာင္ႀကီးလာရင္ မ်ားေသာအားၿဖင့္ အၿဖဴထည္ပဲ ေႀကာ္ေလ့ရွိႀကပါတယ္


ပုဇြန္အေကာင္ႀကီးႀကီးေလးေတြကို အခြံအကုန္ခၽြတ္ ၊ ၀ါးခယ္မဆႏြင္း စစ္စစ္ နည္းနည္းေလးထည့္ ( ဆႏြင္း အစစ္မို. မ်ားရင္ အနံ.ၿပင္းၿပီး ပုဇြန္ရဲ.. ေမႊးရနံ.ကို ထိခိုက္ႏိုင္သလို ေႀကာ္ၿပီးခ်ိန္မွာ ပုဇြန္ဆီေရာင္ ေပ်ာက္ၿပီး ၀ါထိန္ေနတတ္ပါတယ္ ) အခ်ိဳ ၊ အငန္ေလးနဲ.နယ္ၿပီး ခဏႏွပ္ထား ၊ ၿပီးတာနဲ. ဒယ္အိုးထဲ ဆီေလးနည္းနည္းပိုထည့္ၿပီး ႀကက္သြန္နီမ်ားမ်ား ၊ ႀကက္သြန္ၿဖဴေလး နည္းနည္းထည့္ ၊ ဆီသတ္ ႏွပ္ထားတဲ့ပုဇြန္ကိုထည့္ၿပီးေႀကာ္ ႀကပါတယ္ ။ တအားႀကာေအာင္မေက်ာ္ပဲ ( တအားႀကာရင္ အသားေတြမာၿပီး အခ်ိဳလည္းေလ်ာ့သြားတတ္ပါတယ္ ) စားေလ့ရွိႀကပါတယ္ ။
ပုဇြန္ကထြက္လာတဲ့ အဆီေလးကိုထမင္းအပူေလးနဲ.နယ္ ၊ အသားေလးကိုၿမဳပ္စား

ဒါဆို
ငါဟဲ့ ၀ါးခယ္မသား လို. ေၿပာလို.ရၿပီေပါ့

No comments:

Post a Comment