Wednesday, December 20, 2017

ဇာတိေၿမ မွာ တစ္ပတ္တာ




 ( စာေရးသူအေနၿဖင့္ ဇာတိထြက္အစားအစာ ၊ ဇာတိေၿမမွ ခ်က္ၿပဳတ္စားေသာက္ပံု ဓေလ့စရိုက္ ၊ ဇာတိေၿမ မွ နာမည္ေက်ာ္ အစားေသာက္ႏွင့္ ဆိုင္မ်ားကို အမွတ္ရေစရန္သာ အဓိကထား၍ ေရးဖြဲ.ထားၿခင္း ၿဖစ္ေႀကာင္းေတြ.ရပါသည္ အခ်ိဳ. တစ္ေခာတ္ႏွင့္တစ္ေခာတ္ႀကား အံမ၀င္မွဳ မရွိခဲ့ပါလွ်င္ ေအာက္ဆံုးတြင္ေဖာ္ၿပထားေသာ စာေရးသူ၏ ေစတနာကိုေထာက္ရွဳ နားလည္ေပးႀကၿပီး ဇာတိေၿမကို သတိရလွ်င္ပင္ ဤစာစုကိုဖန္တီးရက်ိဳးနပ္ပါလိမ့္မည္ဟု ယံုႀကည္လွ်က္ - စကားခ်ပ္ )

တနလၤာေန႔


"သမီးေရ၊ေအးမ၊ထေတာ့ေလ၊ညည္းတူေတြ တူမေတြ ေရႊဇင္မင္း မနက္ကားနဲ႔ ပါလာမယ္တဲ့။ ကေလးေတြစားဖို႔ ေစ်းေစာေစာသြားေလ။ သူတို႔ကို ၀ါးခယ္မေရာက္တံုး ၀ါးခယ္မစာေတြ ေက်ြးရမယ္။"
"အေမကေတာ့ေလ၊သူ႕ေျမးေတြဖို႔ဆိုေတာ့ ၀ီရိယေကာင္းျပီ။အခုမွ ၆နာရီပဲ ရွိေသးတာ။"
"ညည္းတို႔ ေက်ာင္းေနတံုးကလည္း ရန္ကုန္ေက်ာင္းပိတ္လို႔ ျပန္လာတယ္ဆိုရင္ မင္းဆန္းသေဘၤာ မ၀င္ခင္ က်ဳပ္ေစ်းေျပးျပီး ၀ယ္ခဲ့တာပါပဲေတာ္။"
"ဟုတ္ပါတယ္ ခ်စ္မာမီရယ္။ အဲဒီတံုးက ၀ိုင္ယာလက္တိုင္ျမင္ရင္ကို အိမ္ေရာက္ခ်င္စိတ္က ပိုကဲလာေရာ။အေမခ်က္တဲ့ ပုဇြန္ဟင္းမ်ိဳးစံု စားရေတာ့မယ္ဆိုျပီးေလ။"
"ေအးအခုလည္း ငါ့ေျမးေတြ ပုဇြန္ေပါတဲ့ ၀ါးခယ္မလက္ရာေတြ စားရေအာင္ ေစာေစာသြား၀ယ္ပါသမီးရယ္။"
"ေကာင္းပါျပီ မာမီမာမားခ်စ္ေမေမေရ။"
************************************************************************

"အေမေရ၊ ကေလးေတြ ကံေကာင္းတယ္။ ပုဇြန္ထုပ္ေတြ ရလာတယ္။ အေကာင္ၾကီး ၂ေကာင္ မီးဖုတ္ေပးမယ္။ အေမ့ေျမးအငယ္မက ပုဇြန္လက္မ ကိုက္စားရတာ သိပ္ၾကိဳက္တာ။"
"သမီးေရ၊လက္မေလာက္အေကာင္ေတြေတာ့ ေခါင္းျဖတ္ျပီး ျပဳတ္လိုက္ေနာ္။ ပုဇြန္ျပဳတ္ရင္ ေရမထည့္နဲ႕၊ဆားမ်ားမ်ားနယ္ျပီး ဒယ္အိုးပူထဲပစ္ထည့္၊အဖံုးသာအုပ္ထားလိုက္၊သူ႔ေရနဲ႔သူခန္းသြားရင္ က်က္ေရာ။မာျပီး စားလို႔လည္းေကာင္း၊အထားလည္းခံ၊ေရခဲေသတၱာ မလိုေပါင္ေအ။"
 
"က်မတို႕ ငယ္ငယ္က ပုလဲနဲ႔ငါးက အိတ္စပို႔ ပုဇြန္ေခါင္းေတြ ပိႆာ ခ်ိန္နဲ႔ ထုတ္ေရာင္းတာ မွတ္မိေသးတယ္အေမရယ္။ပုဇြန္ဆီထုတ္၊ နံ့သာပုငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ ထမင္းနဲ႔ နယ္စားရတာ။ ပါးသားကို ငံျပာရည္ဆီသတ္ခ်က္၊ပုဇြန္ေခါင္းေတြကိုေတာ့ ငံျပာရည္နဲ႔ျပဳတ္ျပီး ခ်ည္ရည္ဟင္းမွာ ဟင္းခတ္လုပ္ရင္ ခ်ိဳေနေရာပဲ။ဆရာေသာ္တာေဆြကေတာ့ ပုဇြန္ခြံေတြ ေထာင္းျပီး ခ်က္ရင္ ပုဇြန္ဆီ ခရမ္းေရာင္ရတယ္လို႔ ေရးဖူးတာပဲ။ ကိုယ့္ျမိဳ႕မွာ ေပါလြန္းေတာ့ ပုဇြန္ခြံဆို စားစရာလို႔ကို မထင္မိဘူး။"
"ဟုတ္ပေအ ၊ ဒီေန႔ေတာ့ ပုဇြန္ျပဳတ္ရယ္၊ ဗံုလံုသီးကို ပုဇြန္ႏုတ္ႏုတ္စင္းျပီး အစာသြတ္ေအ၊ဟို ပုဇြန္အေကာင္လတ္လတ္ေတြကို ေက်ာခြဲ ငရုပ္သီးဆီသတ္၊ငံျပာရည္ေလးဖ်န္း ၊မာေတာ့မွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေလးထည္႕ ပုဇြန္ထုပ္ဆီျပန္ ေကာင္းမွေကာင္း၊ မုန္လာရြက္ကို ခ်ည္ရည္ခ်က္၊ဒါဆို ကေလးေတြ စားျမိန္မွာပါေအ။"


"ေန႔လည္ေတာ့ ကေလးေတြကို ဘုရားၾကီးလမ္းက ေရႊညာမုန္႔ဟင္းခါး လိုက္ေက်ြးလိုက္မယ္အေမေရ၊ ပုဇြန္ဦးေႏွာက္ေၾကာ္ေလး ေပၚတုံးစားရေအာင္။ငါးဖယ္ေၾကာ္နဲ႔ မႏၱေလး ပဲေၾကာ္လည္း သူတို႔ၾကိဳက္တာပဲ။"

အဂၤ ါ ေန.

"ဖိုးသားနဲ႔ မီးမီး၊ ထၿပီး မ်က္ႏွာသစ္ထား ၊ သြားတိုက္ထားလိုက္ေနာ္ ၊ အန္တီေလး ေစ်းသြားေတာ.မယ္ ၊ ဖိုးသားၾကိဳက္တဲ့ အုန္းေကာက္ညွင္းက အေစာၾကီး ကုန္တတ္တယ္။ ဖိုးသား က အုန္းေကာက္ညွင္းခ်ိဳးၾကိဳက္တယ္မလား ၊  မ်ားမ်ားထည့္ခိုင္းေပးခဲ့မယ္ေနာ္။ အုန္းသီးႏုႏုနဲ႔ ပုဇြန္ေလွာ္၊ႏွမ္းေထာင္းျဖဴးစားရင္ မင္းအေမနဲ႔ အေဖကိုေမ့သြားမယ္။အန္တီေလးတို႕ ငယ္ငယ္ကဆို အုန္းေကာက္ညွင္းေရာင္းတဲ့ ခါးကုန္းကုန္းနဲ႔ ေဒၚက်င္သိန္းဆိုင္မွာ တန္းစီ ေစာင့္ရတာ။"


****************************************************************** *******
 "အေမေရ၊ဒီေန႔ေတာ့ ပုဇြန္ဆိတ္ေတြပဲရတယ္။"
"ပုဇြန္ဆိတ္လည္း ေကာင္းတာပါပဲေအ။ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ကို မ်ွစ္ရယ္ရံုးပတီသီးရယ္၊ ပုဇြန္ဆိတ္ေလးေတြမ်ားမ်ားနဲ႔ ေရာခ်က္္ရင္ ကေလးေတြၾကိဳက္ပါတယ္။ က်ဳပ္တို.ဆီမွာမို. ဓါတ္ဆားမပက္တဲ့ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ရတာ ၊ ခဏေလး ေၿခလိုက္ရံုနဲ.ေႀကေရာ ၊ ၿမိဳ.မွာဆို ဘယ္လိုမွေၿခလို.မရဘူး ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ေတြက ဘယ္ေလာက္ႀကာေအာင္ေၿခေၿခ အရြက္လိုက္ပဲ ။ ၿပီးရင္ ပုဇြန္အျမီးဆိတ္ေခါင္းဆိတ္ျပီး ငရုပ္သီးစပ္စပ္ေလးနဲ႔ ေၾကာ္ေအ။ေဖာက္ေဖာက္နဲ႔ စားလို႔ေတာင္ ေကာင္းေသး။ အာလူးေလး ရွစ္စိတ္ကြဲ လွီးျပီး ပုဇြန္နဲ႔ ေရာေၾကာ္လိုက္ေပါ့္။"
"ဟုတ္ကဲ႔။ အေၾကာ္မွဳန္႔နဲ႔ ေရာျပီး ပုဇြန္ငါးေပါင္းေၾကာ္လည္း ေၾကာ္ေက်ြးမယ္ေနာ္ အေမ။"
"ေန႔လည္ ေတာ့ သဲကုန္းရြာက မန္းစစ္ေလ်ာင္တို႔ လာပို႔တဲ့ ေကာက္ညွင္းၾကိဳးျပတ္ေတြ ရွိတယ္၊အဲဒါ အုန္းသီးနဲ႔ သၾကားျဖဴးျပီး ေက်ြးလိုက္ပါေအ။"

ဗုဒၶဟူး


"ကဲေဟ့ ၊ ဒီေန႔ေတာ့ ေစာေစာထ လမ္းေလ်ွာက္ျပီး စာတိုက္လမ္း မုန္႔ဟင္းခါးသြားစားႀကမယ္။ျပီးရင္ ေဆးရံုနားမွာ ထြက္တဲ့ မီးမီးၾကိဳက္တဲ့ အာဒက္ကို ၾကက္ဥနဲ႔ တခု ၊ရိုးရိုးသၾကားနဲ႔ တခုစီ ၀ယ္ေက်ြးမယ္ေနာ္။"
ဟုတ္ကဲ့ပါအန္တီေလး
***************************************************************************
ေစ်းက ပိန္းၾကက္ဥေတြ ရလို႔ ၀ယ္လာတယ္အေမရဲ. ၊ ပုဇြန္ကေတာ့ လက္သန္းေလာက္ေတြပဲ ရတယ္။အခြံခြာျပီး ငရုတ္ဆံုနဲ႔ေထာင္း၊ပုဇြန္ငါးဆုပ္ခ်ဥ္ရည္ခ်က္လိုက္မယ္အေမ၊"


"ေအး။တျခိဳ႔ ျမိဳ႕ေတြက ပုဇြန္ငါးဆုပ္ကို ပဲမွဳန္႔ေတြ ထည့္ေၾကာ္ၾကတယ္။အဲဒါ စားမေကာင္းဘူး။ပုဇြန္ခ်ည္းပဲ နာနာေထာင္းျပီး ေစးေနမွ လံုးရင္ မာမာေလးနဲ႔ ဒီတိုင္းလည္း စားေကာင္းတယ္။ ခ်ည္ရည္ခ်က္လိုက္ရင္ အခ်ည္ရည္က ပုဇြန္လံုးထဲ ၀င္ျပီး အရည္ေတာင္ စားလို႔ ခ်ိဳေနတာ။အျဖဴထည္ေၾကာ္ကို မုန္႔ဟင္းခါးထဲလည္း ထည့္စားလို႔ရတယ္ေလ။"
"ဟုတ္ကဲ႔အေမ။ ပုဇြန္ငါးဆုပ္ခ်ဥ္္ရည္ရယ္။ ပိန္းၾကက္ဥကို ပုဇြန္နဲ႕ အရည္ေသာက္ဟင္းခ်ိဳ ခ်က္မယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ေၾကာ္မယ္ေနာ္။"
"ေအးႀကက္ဟင္းခါးသီးကို ေႀကာ္မယ္ဆိုရင္  ပါးပါးလွီး၊ဆားနယ္ျပီး ဆန္ေဆးရည္နဲ႕ေဆးလိုက္ေနာ္သမီးေရ။ကေလးေတြ ခါးလို႔ မစားႏိုင္ဘဲေနမယ္။"

"အေမကလည္း ၊ ပုဇြန္ႏိုင္ႏိုင္နဲ႔ဆို အခါးေပါ့သြားလို႔ စားႏိုင္မွာပါအေမရယ္။ အခါးလည္း စားတတ္ေအာင္က်င့္ေပးမွ။ ဒါမွ ပညာရွိမယ္ေလ။"
"ဟုတ္ပါၿပီ ေဒၚတတ္ပရယ္  ကေလးေတြကို ေန႔လည္စာတြက္ သက္ကယ္ရြာက ေဒၚတင္ေရႊေရာင္းတဲ့ သာကူေရႊၾကည္၀ယ္ထားတယ္။ အုန္းသီးေၾကာ္ေလးေတြနဲ႔ ေမႊးေနတာပဲ။"

ႀကာသပေတး

"ကေလးေတြေရ ...လာႀက  ... ဒီမနက္ေတာ့  အေရွ႔ပိုင္း တံတားနားက ကိုေက်ာ္ေ၀ရဲ႕ ခ်င္းမမုန္႔ဟင္းခါး သြားစားႀကမယ္ေဟ့ ။ၿပီးရင္ ေဒၚေအးခ်စ္ရဲ႕ သဘာ၀ထန္းသီးမုန္႔ ၀ယ္စားမယ္။စားၿပီးဗိုက္ေခ်ာင္သြားေအာင္  တံတားေပၚ ျဖတ္ေလ်ွာက္ျပီး ဟိုဖက္ကမ္း တရုတ္တန္းမွာ ကေလးေတြ အျပန္ထည့္ေပးလိုက္ဖို. မခင္ေ၀ဆီမွာ ပဲငွက္ေပ်ာေကာက္ညွင္းထုပ္နဲ႔ တိုးတိုးဆီမွာ ပုဇြန္ခ်ဥ္သြားမွာထားမယ္ေဟ့။"


**********************************************************************
  "အေမေရ၊တိုးတိုးက ပုဇြန္ခ်ဥ္ ေအာ္ဒါမွာလို႔ စားဖို႔ လက္ေဆာင္ေပးလိုက္တယ္။ဒီေန႔ေတာ့ ပုဇြန္ခ်ဥ္သုပ္လိုက္မယ္ေနာ္။ ၾကက္သြန္စိမ္း ပါးပါးလွီး၊ ငရုပ္သီးစိမ္းေလး ပါေလဟန္ထည့္၊ဆီစိမ္းေလးဆမ္းေပါ့၊ေနာ္အေမ။"
 "ဟဲ႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္က ဆိုးေဆးမပါ ၊သန္႔တယ္ ဆိုေပမယ့္ ရန္ကုန္သားေတြ ဗိုက္က ခံႏိုင္ခ်င္မွ ခံႏိုင္မွာ ။ပန္းကိုကိုေတြ ပန္းမမေတြ ျဖစ္ေနမွ ဒို႔သားအမိကို သူ႔အေမလွမ္းဆူေနပါ့မယ္။ ပုဇြန္ခ်ဥ္ကို မသုပ္နဲ႔ေအ။ ပုဇြန္နဲ႔ ပုဇြန္ခ်ဥ္ေရာ၊ငရုပ္သီးေလးနဲ႔ ေၾကာ္လိုက္၊ဒါဆို စိတ္ခ်ရျပီ။"



"ဟုတ္ကဲ့ ဒါဆိုကုလားပဲေလးျပဳတ္ျပီး ပဲၾကာဇံနဲ႔ ပုဇြန္ေရာ၊ဟင္းခ်ိဳခ်က္မယ္။ဖလံေတာင္ေ၀ွးႏုႏုေလးေတြ 
ကို ပုဇြန္နဲ႔ ေရာေၾကာ္မယ္။ကေလးေတြ ဥာဏ္ေကာင္းေအာင္ေျပာျပီး ဥာဏ္ပြင့္ခ်ဥ္ေလး တို႔စရာပါမယ္။ ဒါဆိုရျပီေပါ့ေနာ္အေမရယ္။"
 "ေအး   ေန႔ခင္းက်ရင္ေတာ့  ကေလးေတြကို မုန္႔ဟင္းခါးသည္ လက္ရာစံုေအာင္ ေဆးရံုလမ္းက ၾကည္ၾကည္ေ၀ မုန္႔ဟင္းခါးနဲ႔ ေဒၚခင္ျမင့္ဘူးသီးေၾကာ္၀ယ္ေက်ြးလိုက္ပါေအ။"
"အေမကလဲ။ ေတာင္အူက မေအးျငိမ္းတို႕ လက္ေဆာင္ေပးထားတဲ့ မုန္႔ဆန္းစစ္စစ္ကို ေရေႏြးေလးေဖ်ာျပီး အုန္းသီးႏုႏု သၾကားနဲ႔ ထပ္ျပီး ေက်ြးရဦးမယ္ေလ ၊ျပန္ရခါနီးဆိုေတာ့ ေက်ြးစရာေတြ စုပံုေနျပီ။"
"ေအးေလ...ကေလးေတြကို ေက်ြးခ်င္တာက အမ်ားၾကီး၊ေရာက္ခါစ ေရေျပာင္းေရလဲနဲ႔ ၀မ္းသြားမွာ စိုးလို႔ နည္းနည္းခ်င္း ေက်ြးရတာ။ အခု တိုးေက်ြးရေတာ့ တေန႔ထဲ အစားစံုျဖစ္ေနျပီ၊ ေက်ြးမကုန္လည္း ထားလိုက္ပါေတာ့ သမီးရယ္"
 " ဒါလည္းတစ္မ်ိဳးေကာင္းတာပဲ အေမ ၊ ဒါမွ  သူတို႔ ေက်ာင္းပိတ္တိုင္း သမီးတို႔ဆီ ျပန္လာမွာေပါ့အေမရဲ႕။သမီးတို႔ကေတာ့ လြမ္းက်န္ခဲ့မွာ။သူတို႔လည္း ၀ါးခယ္မစာေတြ စားဖူးၾကိဳက္ဖူးမွ ကိုယ့္ဇာတိေျမကို သတိရမွာေပါ့ အေမရဲ႕၊ေက်ြးပါရေစ အေမရယ္။ေနာ္မာမီေနာ္။"


ေသာႀကာေန.

"ကဲ  ဒီမနက္ေတာ့ သီရိမဂၤလာလမ္းထိပ္ ေညာင္ပင္ၾကီးေအာက္က မုန္႔ပ်စ္စလက္ကို သြားတန္းစီျပီး ေက်ြးရမယ္။ ဖိုးသားက အျဖဴ ပဲျပဳတ္နဲ႔ ၾကိဳက္တယ္။ မီးမီးက ထန္းလ်က္နဲ႔ အနီ အခ်ိဳၾကိဳက္တယ္။ဟုတ္တယ္ေနာ္။တေယာက္ ၂ခုဆို ေက်နပ္ျပီလား။ျပီးရင္ ေဆးရံုလမ္း ေအးေမာင္ လက္ဖက္ရည္ေသာက္ေပါ့။"
ဟုတ္ကဲ့ပါ အန္တီေလး
**************************************************************************





"ဒီေန.အဖို. ဟင္းစပ္ကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဒါးျပားရုိက္ေလး ၾကြပ္ၾကြပ္ေၾကာျ္ပီးပုဇြန္အေကာင္ၾကီးကို ေၾကာခြဲျပီး အျဖဴထည္ ေၾကာ္ေပးမယ္ ၊ အဲ့ဒီလိုဆို  ၾကက္သြန္ျဖဴနံ႔ေလး ကို ေမႊးလို. ။ ၿပီးရင္ ကုလားပဲေလးျပဳတ္ျပီးအာလူးရယ္၊ရံုးပတီသီးရယ္။ခရမ္းသီးရယ္နဲ.သီးစံုခ်ည္ရည္ခ်က္မယ္။ ဟိႏၵဴေတြကေတာ့ သက္သတ္လြတ္ခ်က္တာပဲ။ဒို႔ကေတာ့ ပါဏာတိပါတာ မပါရင္ ဟာတိဟာတာမို႔ ပုဇြန္ေခါင္းျဖဳတ္ထားတာေလးေတြ ေရာခ်က္မယ္။ေဒၚပုမဆလာနဲ႔ အရည္စပ္စပ္ေလးခ်က္မယ္။ပဲေတာင့္ရွည္ကို ပုဇြန္ေလးစင္းျပီးေၾကာ္မယ္။ တကယ္ေတာ့ ပုဇြန္ဥေလးနဲ႔ဆို ပိုလိုက္တာ။ အခုေတာ့ ပုဇြန္ဆီလည္းရွား၊ပုဇြန္ဥလည္း ရွားျပီ။တို.စရာကေတာ. ဖက္သန္းသီးေလးေတြ ျပဳတ္ျပီး ဆစ္ထားရင္ အေမလည္း ၾကိဳက္တယ္ေလ ၊ ဟုတ္တယ္မလားအေမ ။


" ေအးပါ သမီးရယ္ ၊ ေန.လည္က်ရင္ေတာ့ ကေလးေတြကို ေရႊျပည္ေအးရံုမွာ ရုပ္ရွင္သြားျပရင္း ညေနမွ ထြက္တဲ့ ဘုရားၾကီးလမ္းေဒါင့္က ပီေလာပီနံ ေရႊၾကည္သြား၀ယ္ေက်ြးလိုက္ပါေအ။ အျပန္ထည့္ေပးလိုက္ဖို.အတြက္လည္း တပိႆာေလာက္ မွာထားအံုးွ၊ အုန္းႏို႕ကို ပလပ္စတစ္အိတ္ေလးနဲ႔ သီးသန္႔ထည့္ခိုင္း၊ဒါမွ ၾကာၾကာခံမွာ။"
 "အခုခ်ိန္ ၀ဲၾကီးဆိပ္မွာ ပီေလာပီနံ ေလွေတြ ဆိုက္ျပီထင္တယ္ေနာ္ အေမ။"
 "ေအး   ဆိုက္ၿပီေပါ့ ၊ ၀ဲၾကီးဆိပ္တံတားမွာက ေမာ္ေတာ္ေတြနဲ႔ လာေရာင္းၾကတဲ့ ရာသီေပၚသီးႏွံကေတာ့ တႏွစ္လံုး မျပတ္ေပါင္ေအ။မိုးတြင္းဆို နာနတ္သီးေလွေတြလာေရာင္းတယ္။ဇီးသီးကေတာ့ အညာကလာတာ။ မိုးကုန္လို႔ ဇီးသီးတံုးရင္ ေျပာင္းဖူးေပၚေတာ့ ေျပာင္းဖူးသြား၀ယ္ျပီး ျပဳတ္စားရတယ္။ ေျပာင္းဖူးတံုးခ်ိန္က် ပီေလာပီနံေတြ ေပၚရင္ ျပဳတ္စားရျပန္တယ္။ပီေလာပီနံကို ေရႊၾကည္ထိုးတာေတာ့ ၀ါးခယ္မမွာပဲ စားဖူးတယ္။ပိန္းၾကက္ဥေပၚခ်ိန္ဆိုလည္း ၀ယ္ျပီး ရန္ကုန္လက္ေဆာင္ ထည့္ေပးရျပန္ေရာ၊ေႏြရာသီက်ေတာ့ ဖရဲသီးေပါ့ေအ။ညေနေစာင္း ၀ဲၾကီးဆိပ္ လမ္းေလ်ွာက္ထြက္ရငး္ အျပန္က် ေတာသည္ေတြ ဆီက ေစ်းခ်ိဳခ်ိဳ ေပါေပါမ်ားမ်ားရတဲ့ အသီးအႏွံေတြ ၀ယ္ရတဲ့ အရသာကို ရန္ကုန္သူေတြ ရမယ္မထင္ပါဘူး သမီးရယ္။သနားပါတယ္ေအ။"
  
စေန ေန.


"ကေလးေတြလည္း ျပန္ရခါနီးျပီ။ေက်ြးစရာက မစံုေသးဘူး။ဒီေန႔ေတာ့ ေဆးရံုေရွ႕က ဦးၾကဴးဟိုရဲ႕ဆိုင္မွာ ၀က္နံရိုးဆီခ်က္ေခါက္ဆြဲ နဲ႔ လက္ဖက္ရည္ ေက်ြးမယ္။ျပီးရင္ အခ်ိန္နဲ႔ ေရာင္းတဲ့ ဂ်င္းဗူးသီးငါးေပါင္းေၾကာ္၀ယ္ေက်ြးမယ္။ဒီဘူးသီးေႀကာ္မ်ိဳးက ဒို.တစ္ၿမိဳ.ထဲမွာပဲ ရတာေလ - အဲ့ဒါကို ဦးအံ့ေက်ာ္ ကအရမ္းႀကိဳက္တာ ကြယ့္ ၊ သူ.ဒီေရာက္တိုင္း မၿဖစ္မေနစားတဲ့ အစားအစာထဲက တစ္ခုေပါ့ "
အဲ့ဒီ ဦးအံ့ေက်ာ္ ဆိုတာ ဘယ္သူလဲဟင္
ေအးကြယ့္ ၀ါးခယ္မသားဆိုရင္ ဦးအံ့ေက်ာ္ဘယ္သူလဲဆိုတာအကုန္သိေလာက္ေအာင္ကို ၿမိဳ.ကို ေက်းဇူးၿပဳခဲ့ဖူးသူတစ္ေယာက္ေပါ့ ေနာင္မွ ကေလးတို.ကိုေသခ်ာေၿပာၿပမယ္
*************************************************************************

"အေမေရ၊ေစ်းကၾကာရိုးနဲ႔သခြားသီးၾကီးၾကီးရလာတယ္။ၾကာရိုးဟင္းခါးေလးခ်က္မယ္။၊
ငရုပ္ေကာင္းႏိုင္ႏိုင္ခပ္ေပါ့။ ၾကာပန္းနဲ႔ ၾကာရိုးတခ်ိဳ႕ေတာ့ မီးမီးကို ၾကာဆစ္ၾကိဳး ခ်ိဳးေပးမယ္ေလ။ၾကာခြက္ကေတာ့ စားလည္းစား၊ေဆာ့လည္းေဆာ့ေပါ့ေနာ္"။
"ေအးေလ - ကေလးေတြလည္းဒီေရာက္မွ သဘာ၀နဲ႔ ေဆာ့ရတာ။ သခြားသီးကို အသားျခစ္ျပီးရင္လည္း သခြားသီးခြံကို ေလွလုပ္တမ္းေဆာ့ၾကေအ။ဒို႔ငယ္ငယ္ကေတာ့ အဲလို ေဆာ့စရာေတြ ေပါမွေပါ။
"သခြားသီးျခစ္ကို ပုဇြန္ေလွာ္နဲ႔ ငရုပ္သီးစိမ္းပါးပါးလွီးရယ္။ငရုပ္က်က္မွဳန္႔ နည္းနည္းထည့္ျပီး သုပ္မယ္။ပုဇြန္ခပ္လတ္လတ္ေလးေတြကို မန္က်ည္းရည္နဲ႔ ခ်ဥ္ရည္ ခ်က္မယ္ အေမ။"
" ေအး  .. ကစကဲက ေမာ္လီတို႔ ငါးဖယ္ေအာင္းငါးပိ ေတြ လာပို႔ထားတာရွိတယ္။ အဲ့ဒါေလးလည္း ေၾကာ္လိုက္ေလသမီး၊ ကေလးေတြကိုေတာ့ အရိုးမစူးေအာင္ တခါတည္း အသားႏြင္ေပးေနာ္။"


"ဟုတ္ကဲ့  အေမ ၊ ငါးဖယ္ေအာင္းငါးပိရေတာ့ အေဖ့ သတိရတယ္ အေမရယ္။ အေဖက ငါးဖယ္ေအာင္းငါးပိေကာင္ေၾကာ္၊သံပုရာရည္ေလးညွစ္ေပးရင္ သိပ္ၾကိဳက္တာ။ ထမင္းတစ္ပန္းကန္က ဒါနဲ႔ပဲ ကုန္ေရာ၊ တခါတေလ ဆန္ျပဳတ္နဲ႔ စားတတ္ေသးတယ္။ အေဖက ငါးလည္း ၾကိဳက္ေတာ့ ငါးေျပမတို႔ ငါးဇင္ရိုင္းတို႔ မန္က်ည္းရည္ေလးနဲ႔ခ်က္၊နံနံပင္ေလးအုပ္ရင္လည္း ၾကိဳက္တာပဲ။အရိုးမ်ားတဲ့ ငါးေျပမေတာင္ ဘယ္ေတာ့မွ အရိုးမစူးဘူး။ေမာင္သာရ၀တၳဳေတြထဲ ငါးေျပမစားရင္ အရိုးသတ္သတ္ေလးထြက္ေအာင္ စားတတ္တယ္ဆိုတာ ဖတ္ရတိုင္း အေဖ့ သတိရမိတယ္။"
"ေအး  သတိရတာနဲ႔ ပူေဆြးတာေတာ့ ကြဲပါေစ သမီးရယ္၊
ကဲ ကေလးေတြေန႔လည္ခင္းတြက္ေတာ့ မုန္႔က်ြဲသဲရယ္ မုန္႔ဖက္ကေတာ့ရယ္ ၀ယ္ထားတာေက်ြးလိုက္ သမီးရယ္။ မည္းမည္းၾကီးေတြေပမယ့္ စားလို႔ေကာင္းပါတယ္။"
"အေမေလး အေမရယ္။အေမ့ေျမးေတြေလ က်ီးနီစုက ေဒၚသိန္းရင္ လာေရာင္းလို႔ သရက္ပ်ဥ္ေတြ အျပန္ေပးဖို႔ ၀ယ္ထားတာ ကပ္ေက်းနဲ႔ ညွပျ္ပီး သၾကားနဲ႔ ေဆးလိပ္လိပ္သလို လိပ္စားေနၾကတာ ကုန္ေတာ့မယ္ အေမေရ။ "
"စားပါေစေအ။သူတို႔ခမ်ာ။အခုမွ စားၾကရရွာတာ။သရက္သီးေတြလည္း ရွားလာတာ။ အရင္က စိမ္းခ်ိဳ ဆိုျပီး အလံုးေသးေသးက်စ္က်စ္ေလးေလ။ ရန္ကုန္က မခ်စ္စုထက္ အခ်ိဳသာတယ္။ အခုေတာ့ တံုးရွာျပီ။ အမွည့္ထဲကလည္း သံုးႏွစ္သီးတို႔ သလပ္ဖက္တို႔၊ႏို႔ဆီ သရက္တို႔ ၊ သံကြန္ၿခာတို.လို ဒို႔၀ါးခယ္မက သရက္မ်ိဳးေတြ တုန္းကုန္ပါျပီ သမီးရယ္။ႏွေမ်ာလိုက္တာ။"


တနဂၤေႏြေန႔


"ကဲ ဒီေန.ေတာ.  ေနာက္ဆံုးႏွုတ္ဆက္တဲ့ေန႔ေပါ့ ဖိုးသားနဲ႔ မီးမီးေရ။ ဧရာ၀တီ သေဘၤာဆိပ္ေရွ႔က တင္တင္စိုးတို႔ ေကာင္းထက္လက္ဖက္ရည္ဆိုင္ သြားထိုင္မယ္။အဲဒီ ဆိုင္မွာ ညွပ္ေခါက္ဆြဲနဲ႔ မုန္႔ဟင္းခါးစားမယ္၊ဖိုးသားက ပုဇြန္္ေၾကာ္နဲ႔ မႏၱေလးပဲေၾကာ္ ၾကိဳက္တယ္။မီးမီးက ငါးဖယ္ေၾကာ္နဲ႔ ပဲကပ္ေၾကာ္ ၾကိဳက္တယ္ဆိုေတာ့ အဲ့ဒါေလးနဲ.ပဲ ၀ါးခယ္မရဲ. ႏွဳတ္ဆက္မနက္စာေလး သြားစားႀကတာေပါ့။"

" ဒို႔၀ါးခယ္မ ပဲကပ္ေၾကာ္က မြမြေလးေနတာ၊သူမ်ားေတြ ဆီကလို မာမာၾကီးမဟုတ္ဘူး။တခ်ိဳ႔ရန္ကုန္ျပန္ရင္ ၀ယ္သြားျပီး ေလလံုေအာင္ သံပံုးထဲထည့္ျပီး တလေလာက္ထားစားၾကတာ။ ဘိုကိတ္ပဲျပဳတ္ကို ေခ်ျပီးဂ်င္းနဲ႔ ေၾကာ္ထားတဲ့ မန္းပဲေၾကာ္ကလည္း မႏၱေလးမွာေတာင္ ဒီေလာက္ ေကာင္းပါ့မလားမဆိုႏိုင္ဘူး။မင္းတို႔ အေဖ အန္တီေလးအကိုဆို မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္နဲ႔ စားျပီးရင္ ဟင္းရည္နဲ႔ အေၾကာ္ခ်ည္းပဲစားလိုက္ေသးတယ္"

" သမီးေရ၊ျပီးရင္ ပတၱျမားရံုေဟာင္းမွာဖြင့္ထားတဲ့ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္မွာ နံျပားကို ပဲျပဳတ္ၾကက္သြန္ေၾကာ္ေလးနဲ႔ သြားေက်ြးလိုက္ပါဦး၊ လွိဳင္းဧရာလက္ဖက္ရည္ဆိုင္က နံျပားယိုသုတ္ကေတာ့ ေနာက္တေခါက္မွ စားၾကေတာ့။ဗိုက္မဆန္႔ဘဲ ကြဲထြက္တဲ့ စူဇကာေတြ ျဖစ္သြားမယ္။"

"ဟုတ္ကဲ့ အေမ ၊ဒီေန.ေတာ. သူတို.ကို  ေန႔လည္စာေတာ့ ငါးရံ႕ကို ဗိုက္ခြဲ ငရုပ္ၾကက္သြန္အစာထည့္ျပီး စပါးလင္နဲ႔ ခ်ည္ျပီး ျပန္ခ်က္တဲ့ ငါးရံ႕ တုပ္ခ်က္ခ်က္ေက်ြးမယ္ေနာ္။"

"ေအး ႀကံဳတုန္းေၿပာရအံုးမယ္ ၊ ဒို႔ ၀ါးခယ္မ ငါးရံ႕ တုပ္ခ်က္ကနာမည္ၾကီးေအ့၊ ၀င္းဦး နာမည္ၾကီးခ်ိန္တံုးက မႏၱေလးရယ္၊ေမာ္လျမိဳင္ရယ္ ၀ါးခယ္မရယ္က လြဲရင္ ဘယ္ျမိဳ႔မွ သီခ်င္းလိုက္မဆိုဘူးတဲ့။၀ါးခယ္မကို ဘာေၾကာင့္လာလဲဆိုရင္ ၀ါးခယ္မ ငါးရံ႕ တုပ္ခ်က္ေကာင္းလို႔ရယ္၊ ၀ါးခယ္မသူေတြက အိေျႏၵရွိလို႔တဲ့။ ဟုတ္တယ္ေလ ရန္ကုန္လို မႏၱေလးလို ျမိဳ႕ၾကီးေတြမွာ အခုေခတ္ စိုင္းစိုင္းလိုပဲေပါ့ ၊  ၀င္းဦးဆို ပန္းကံုးေတြစြပ္ဖက္နမ္း ၀ိုင္း၀ိုင္းလည္ေနခ်ိန္ ၀ါးခယ္မသူေတြက မိတ္ဆက္ဖို႔ေတာင္ မသြားဘူးတဲ့၊ အဲ့ဒီလို အိေၿႏၵရွိႀကတာေလ ။"


"အေမ့ ငါးရံ့တုပ္ခ်က္အမႊန္းေကာင္းတာ ကံေကာင္းလို. မႏၱေလးေက်ာင္း တန္းဆြမ္းေတာင္ လြတ္ေတာ့မလို႔၊ မနည္းမွီေအာင္ ထြက္ေလာင္းလိုက္ရတယ္ ၊ ဒီေန.က ငါးရံ႔အူေတြလည္း ၀ယ္လာတယ္ အေမရဲ. ၊ အဲ့ဒီေတာ့ အေမ့ ငါးရံ့တုပ္ခ်က္ ရယ္ ၊ ငါးရံ႕အူဆီျပန္ရယ္ခ်က္မယ္ ၊ ကတက္ခ်ဥ္သုပ္ေလးရယ္၊သရက္ကင္းပါးပါးလွီးျပီးအခ်ဥ္စိမ္ထားတာေလးတို႔မယ္။ကေလးေတြ ဗိုက္ကားေအာင္စားျပီးမွ ညေနကားနဲ႔ ရန္ကုန္ျပန္ေပေတာ့။ သရြတ္ျမိဳက္ ငါးသေလာက္မရတာနဲ႔ ငါးသေလာက္ႏွပ္ကေလးေတာင္ မေက်ြးလိုက္ရတာေတာ့ စိတ္မေကာင္းပါဘူးကြယ္"

 ********************************************************************

 ဟဲ့ ---- ကေလးေတြကို ကားမထြက္ခင္ ၾကံရည္ေအးေအးေလး တိုက္လိုက္ပါဦး။ဟိုအရင္ကလို ကိုေအးဆိုင္က ဖာလူဒါနဲ႔ ဖရံုယိုရယ္၊ေျမပဲရယ္၊ေဆးကုလားမနဲ႔ ေက်ာက္ေက်ာမဲမဲၾကီးရယ္၊ႏိို႔ဆီေလးပါထည့္ထားတဲ့ ေရခဲသုတ္ကေတာ့ မရေတာ့ဘူး။အခုအေအးဆိုင္ေတြက ရန္ကုန္ဆန္ကုန္ျပီ။ေရခဲမုန္႔တို႔ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္တို႔ အေအးပုလင္းေတြပဲ ရေတာ့တယ္။အဲေတာ့ ၀ါးခယ္မမွာ သဘာ၀အတိုင္းရတဲ့ ၾကံရည္ေလးပဲ ေသာက္ပါေတာ့ကြယ္။"

"မွာထားတဲ့ပုဇြန္ခ်ဥ္ရယ္၊ပဲငွက္ေပ်ာေကာက္ညွင္းထုပ္ရယ္၊ငွက္ေပ်ာသီးမုန္႔ထုပ္ရယ္ပါၿပီေနာ္ ။ပီေလာပီနံေရႊၾကည္ရယ္ ၊ ငါးဖယ္မုန္႔ အစိမ္းနဲ႔ ေရႊလက္ရာကန္ဇြန္းဥေၾကာ္လည္းပါတယ္။ ကင္းပဲမုန္႔လည္းပါတယ္။ငါးရံ႕ေျခာက္ ဆားေပါ့ ေဆးလြတ္လည္းပါပါရဲ႕။ အမႊာညီအမ ေျမပဲယို ႏွမ္းပ်စ္လည္းပါတယ္။ကိုသန္းေဇာ္ရဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေၾကာ္လည္း ပါတယ္။ ဆရာမေဒၚဥရဲ႕ နႏြင္းေဆးျပားလည္း ဖိုးသားတို႔ အေမက မွာထားေသးတယ္။ေညာင္၀ိုင္းက ၀ါ၀ါ၀င္း သနပ္ခါးထုပ္ေလးေတြလည္း ပါေသးတယ္။ဆြဲျခင္းကေတာ့ အျပည့္ပဲ။"

သမီးေရ ပစၥည္းေတြကမ်ားတယ္
၀ါးခယ္မအရသာေလးလည္း အၿပည့္ရေအာင္ ဆိုက္ကားေခၚၿပီးပဲ လိုက္ပို.ေပးလိုက္
တစ္ခုပဲ ဆိုင္ကယ္ေတြေတာ. သတိထားေနာ္
ေအးေလ.... အရင္က ေအးေအးေဆးေဆး ေလွ်ာက္လို.ရတဲ့ သစ္ပင္ႀကီးေတြနဲ. ၀ါးခယ္မလမ္းေတြကိုေတာင္ ၿပန္သတိရမိပါေသးရဲ. 




"ဟုတ္တယ္အေမေရ
အရင္ကလမ္းေတြကက်ဥ္းေပမယ့္ ေကာင္းေနၿပီး ကုကၠိုဳလ္ပင္ေတြ ၊ ေရတမာပင္ေတြေအာက္ကေလွ်ာက္ရတာကို ၿပန္သတိရတယ္
ကေလးတို.ေရ ဒါေတြ စားလို႔ ကုန္ရင္ တေခါက္ ျပန္လာလည္ၾကအံုးေနာ္။

ဒါမွမဟုတ္လည္း ဒီဇင္ဘာလက်ရင္ ရန္ကုန္မွာ လုပ္မယ့္ ၀ါးခယ္မအသင္း ႏွစ္ပတ္လည္ပြဲကို လာၾက။မုန္႔ဟင္းခါးလည္း အ၀စားရမယ္။ ဒီလိမုုန္႔ေတြ ၀ါးခယ္မထြက္ကုန္ ပစၥည္းေတြလည္း စိတ္ၾကိဳက္၀ယ္ေပေတာ့လို႔ ဖိုးသားတို႔ မီးမီးတို႔ ေမေမကို ေျပာလိုက္ေပေတာ့ေနာ္။

အန္တီေလးက ကေလးေတြကို လြမ္းသလို ကေလးေတြကလည္း ၀ါးခယ္မကို လြမ္းေနမွာ သိပါတယ္။ျပန္ဆံုၾကေသးတာေပါ့ေနာ္။"


(၀ါးခယ္မကို လြမ္းရင္း အေ၀းကေန ေရးရတဲ့စာဆိုေတာ့ ရာသီမကိုက္၊ခ်ိန္ခါမကိုက္၊အတိတ္မွာ က်န္ခဲ့တဲ့စားဖြယ္ေတြ ျဖစ္ေနရင္ ေမတၱာေရွ႔ထားျပီး ခြင့္လႊတ္ၾကပါေနာ္)

ဒါေတြ ေရးေနတဲ့ ကိုယ့္ရည္မွန္းခ်က္ ကေတာ့ ၀ါးခယ္မအစားအစာေတြ လူၾကိဳက္မ်ားလာရင္ ရန္ကုန္/ႏိုင္ငံျခားကလူေတြ စားခ်င္တဲ့ အစားအေသာက္ (သို႔) အလွဴအတန္းေတြမွာ ေက်ြးခ်င္တဲ့ ၀ါးခယ္မထြက္ကုန္ေတြကို ဖုန္းနဲ႔ ေအာ္ဒါမွာ၊ေငြကို ဘဏ္ကလႊဲေပး။၀ါးခယ္မဖက္က ကားနဲ႔ လိုရာကို အေရာက္ပို႔ေပး။ ကားဂိတ္ေတြကလည္း Delivery fee သင့္တင့္ေအာင္ယူ ၊ထုတ္လုပ္သူေတြကလည္း အရည္အေသြးကို ထိန္းျပီး ထုတ္လုပ္၊ ဒို႔ ၀ါးခယ္မသားေတြ သမၼာအာဇီ၀နဲ႔ ၾကီးပြားၾကေစခ်င္ပါတယ္။ ပုသိမ္ဟာလ၀ါလို မႏၱေလးထိုးမုန္႔လို လက္ေဆာင္ေပးလို႔ လွတဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီညြတ္တဲ့ အစားအစာေတြ ထြက္ကုန္ေတြ နာမည္ရေစခ်င္တာ က်မရဲ႕ အိပ္မက္ပါပဲ။တေန႔မွာေတာ့ အေကာင္အထည္ေပၚေကာင္းပါရဲ႕။ ေနာင္လာေနာက္သားေကာင္းစားဖို႔ရာ၊က်ဳပ္တို႔ ကိုယ္က်ိဳး လံုးလံုးမပါ ဆိုတဲ့ ဘဘသခင္သိန္းေဖ ရဲ႕ ကဗ်ာ လိုပါပဲ။

ေဒါက္တာေအးေအးၿမင့္

No comments:

Post a Comment