Friday, May 29, 2020

ကချင်ရိုးရာအစားအစာ ဆာ့ဖျယ် ပြုလုပ်နည်း - ဆာ့ဖ်ယ္ ၿပဳလုပ္နည္း



ကချင်ရိုးရာအစားအစာ ဆာ့ဖျယ် ပြုလုပ်နည်း

ငရုတ်သီးစိမ်း
ငါးညှီမြစ်
ဖက်ဖယ်
ရှမ်းနံနံ
ကြူးဆိုင်
သံပုရာသီး
မန်ကျည်းကြိုထားတဲ့အရည်
ငံပြာရည်
အချိုမှုန့်
သကြား
ကြိုက်နှစ်သက်ရာအသားနှင့် ရေစိမ်ခေါက်ဆွဲ
မြင်းခွာရွက်

ဆာ့ဖြယ်(ချဉ်စပ်)ပြုလုပ်နည်း

ဆိုင်မှာဝယ်စားရင် တစ်ပွဲ 2000~2500ကျပ်ပေးဝယ်စားရသော ဆာဖြယ်ကို Stay Homeကာလမှာကိုယ်တိုင်ပြုလုပ်ပြီးတစ်မိသားစုလုံးအဝစားလို့ရအောင် ပြုလုပ်နည်းလေးရေးပေးပါမယ်။
ပြုလုပ်နည်းတွေကတော့အမျိုးမျိုးရှိပေမယ့်အိမ်မှာလုပ်စားတဲ့နည်းလေးအတိုင်းမျှဝေပေးတာပါ။

လိုအပ်သော ပစ္စည်းများ

*မုန့်ဖတ်(ဆာဖြယ်မုန့်ဖတ်လို့မေးဝယ်ပါ။)
50ကျပ်သားဝယ်ရင် လူ၁၀ဦးအဝစားလို့ရပါပြီ။

*အချဉ်ရည်ဗူး (ဘူးသေး)
(ဆာဖြယ်အချဉ်ဘူးလို့မေးဝယ်ပါ။)

*ကြက်သား ၂၅ကျပ်သား
(မိမိနှစ်သက်ရာအသားနဲ့ပြုလုပ်နိုင်ပါတယ်)

*ဖက်ဖယ်
*ကုလားနံနံ(ရှမ်းနံနံ)
*ငါးညှီမြှစ်
*ကျူးဆိုင်
*သံပုရာသီး
*ရှောက်ကောမှုန့်
*ငရုပ်သီး

ဆာဖြယ်ထဲထည့်စားရန်

*မြင်းခွာရွက်
*ဆလပ်ရွက်
*သခွားသီး
*တိုဟူးဝါ

ပထမဆုံးအနေနဲ့ မုန့်ဖတ်ကိုမပြုတ်ရင်ရေအရင်စိမ်ထားပါ။ရေမစိမ်ပဲပြုတ်ရင် မုန့်ဖတ်ကမပျော့ပဲ အပြင်မှာပွပြီးအတွင်းမှာမာနေတတ်လို့ပါ။

၁၅မိနစ်ခန့်စိမ်ပြီးသွားရင် ဆယ်ယူပြီးရေနွေးဆူထဲ၂မိနစ်ခန့်ထည့်ပြုတ်ပါ။ ရေအေးနဲ့တစ်ထပ်ဆေးပြီးရေစစ်ထားပါ။

အသားကို တောက်တောက်စဉ်းပြီး ရှောက်ကောမှုန့်အနည်းငယ် ၊ဆားအနည်းငယ် ရေအနည်းငယ်ထည့်၍ ရေခမ်းသည်အထိ(အသားကျက်သည်အထိ)ပြုတ်ထားပါ။
(ဝက်သား၊အမဲသားများအသုံးပြုပါက အချိန်အတော်ကြာပြုတ်ပေးရပါမယ်။)

အရိုးများကိုသီးသန့်ပြုတ်ထားပါ။
အအေးခံထားပါ။.

ဆာဖြယ်အချဉ်စပ်နည်း

*ဖက်ဖယ်
*ကုလားနံနံ
*ငါးညှီမြှစ်
*ကျူးဆိုင်တို့ကိုရေဆေးပြီး၁၅မိနစ်ကြာဆားနဲ့စိမ်ထားပါ။ ပြီးမှ ရေနှစ်ထပ်ခန့်ပြန်ဆေးပြီး ပါးပါးလှီးထားပါ။
*ငရုပ်သီးကိုညက်အောင်ထောင်းပါ။

ဇလုံတစ်လုံးထဲတွင်ဆာဖြယ်အချဉ်ရည်(ဘူးသေး)အကုန်၊သံပုရာသီး (၂)လုံးညှစ်ထည့်ပါ။ ရေခမ်းအောင်ပြုတ်ထားသောအသားနှင့်ငရုပ်သီး၊ ငါးညှီမြှစ် ပါးပါးလှီးထားသည်ကိုအရင်ရောမွှေပေးပါ။ ဆား၊ အချိုမုန့် မိမိကြိုက်နှစ်သက်သလောက်ထည့်ပါ။ အအေးခံထားသောအရိုးပြုတ်ရည်ကိုလောင်းထည့်ပါ။ ထို့နောက် လှီးထားသောအရွက်များကိုထည့်ပြီးရောမွှေပါ။ အရည်ကိုမပျစ်မကျဲလေးပဲထားပေးပါ။အပေါ့အငန်လေးမြည်းပြီးလိုအပ်သလိုထည့်နိုင်ပါတယ်။

ဒီအဆင့်လေးတွေပြီးသွားရင်တော့ ကိုယ်တိုင်နှစ်သက်တဲ့အရသာနဲ့ဆာဖြယ်အချဉ်ရည်လေးရပါပြီ။

ရေစစ်ထားတဲ့မုန့်ဖတ်ကို ပန်းကန်ထဲ၊ဇလုံထဲတွင်ထည့်ပြီး၊
*မြင်းခွာရွက်
*ဆလပ်ရွက်
*သခွားသီး
*တိုဟူးဝါတို့နဲ့ အတူချဉ်စပ်လေးနဲ့တွဲဖက်စားသုံးလို့ရပါပြီ။

ဆာဖြယ်အချဉ်ရည်ဗူးဝယ်မရရင် မန်ကျည်းသီးအနှစ်တိုက်ပြီးအစားထိုးလုပ်စားလို့ရပါတယ်။


င႐ုတ္သီးစိမ္း
ငါးညႇီျမစ္
ဖက္ဖယ္
ရွမ္းနံနံ
ၾကဴးဆိုင္
သံပုရာသီး
မန္က်ည္းႀကိဳထားတဲ့အရည္
ငံျပာရည္
အခ်ိဳမႈန္႔
သၾကား
ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာအသားႏွင့္ ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲ
ျမင္းခြာ႐ြက္

ဆာ့ျဖယ္(ခ်ဥ္စပ္)ျပဳလုပ္နည္း

ဆိုင္မွာဝယ္စားရင္ တစ္ပြဲ 2000~2500က်ပ္ေပးဝယ္စားရေသာ ဆာျဖယ္ကို Stay Homeကာလမွာကိုယ္တိုင္ျပဳလုပ္ၿပီးတစ္မိသားစုလုံးအဝစားလို႔ရေအာင္ ျပဳလုပ္နည္းေလးေရးေပးပါမယ္။
ျပဳလုပ္နည္းေတြကေတာ့အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိေပမယ့္အိမ္မွာလုပ္စားတဲ့နည္းေလးအတိုင္းမွ်ေဝေပးတာပါ။

လိုအပ္ေသာ ပစၥည္းမ်ား

*မုန္႔ဖတ္(ဆာျဖယ္မုန္႔ဖတ္လို႔ေမးဝယ္ပါ။)
50က်ပ္သားဝယ္ရင္ လူ၁၀ဦးအဝစားလို႔ရပါၿပီ။

*အခ်ဥ္ရည္ဗူး (ဘူးေသး)
(ဆာျဖယ္အခ်ဥ္ဘူးလို႔ေမးဝယ္ပါ။)

*ၾကက္သား ၂၅က်ပ္သား
(မိမိႏွစ္သက္ရာအသားနဲ႔ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္)

*ဖက္ဖယ္
*ကုလားနံနံ(ရွမ္းနံနံ)
*ငါးညႇီျမႇစ္
*က်ဴးဆိုင္
*သံပုရာသီး
*ေရွာက္ေကာမႈန္႔
*င႐ုပ္သီး

ဆာျဖယ္ထဲထည့္စားရန္

*ျမင္းခြာ႐ြက္
*ဆလပ္႐ြက္
*သခြားသီး
*တိုဟူးဝါ

ပထမဆုံးအေနနဲ႔ မုန္႔ဖတ္ကိုမျပဳတ္ရင္ေရအရင္စိမ္ထားပါ။ေရမစိမ္ပဲျပဳတ္ရင္ မုန္႔ဖတ္ကမေပ်ာ့ပဲ အျပင္မွာပြၿပီးအတြင္းမွာမာေနတတ္လို႔ပါ။

၁၅မိနစ္ခန္႔စိမ္ၿပီးသြားရင္ ဆယ္ယူၿပီးေရေႏြးဆူထဲ၂မိနစ္ခန္႔ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ေရေအးနဲ႔တစ္ထပ္ေဆးၿပီးေရစစ္ထားပါ။

အသားကို ေတာက္ေတာက္စဥ္းၿပီး ေရွာက္ေကာမႈန္႔အနည္းငယ္ ၊ဆားအနည္းငယ္ ေရအနည္းငယ္ထည့္၍ ေရခမ္းသည္အထိ(အသားက်က္သည္အထိ)ျပဳတ္ထားပါ။
(ဝက္သား၊အမဲသားမ်ားအသုံးျပဳပါက အခ်ိန္အေတာ္ၾကာျပဳတ္ေပးရပါမယ္။)

အ႐ိုးမ်ားကိုသီးသန္႔ျပဳတ္ထားပါ။
အေအးခံထားပါ။.

ဆာျဖယ္အခ်ဥ္စပ္နည္း

*ဖက္ဖယ္
*ကုလားနံနံ
*ငါးညႇီျမႇစ္
*က်ဴးဆိုင္တို႔ကိုေရေဆးၿပီး၁၅မိနစ္ၾကာဆားနဲ႔စိမ္ထားပါ။ ၿပီးမွ ေရႏွစ္ထပ္ခန္႔ျပန္ေဆးၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။
*င႐ုပ္သီးကိုညက္ေအာင္ေထာင္းပါ။

ဇလုံတစ္လုံးထဲတြင္ဆာျဖယ္အခ်ဥ္ရည္(ဘူးေသး)အကုန္၊သံပုရာသီး (၂)လုံးညႇစ္ထည့္ပါ။ ေရခမ္းေအာင္ျပဳတ္ထားေသာအသားႏွင့္င႐ုပ္သီး၊ ငါးညႇီျမႇစ္ ပါးပါးလွီးထားသည္ကိုအရင္ေရာေမႊေပးပါ။ ဆား၊ အခ်ိဳမုန္႔ မိမိႀကိဳက္ႏွစ္သက္သေလာက္ထည့္ပါ။ အေအးခံထားေသာအ႐ိုးျပဳတ္ရည္ကိုေလာင္းထည့္ပါ။ ထို႔ေနာက္ လွီးထားေသာအ႐ြက္မ်ားကိုထည့္ၿပီးေရာေမႊပါ။ အရည္ကိုမပ်စ္မက်ဲေလးပဲထားေပးပါ။အေပါ့အငန္ေလးျမည္းၿပီးလိုအပ္သလိုထည့္ႏိုင္ပါတယ္။

ဒီအဆင့္ေလးေတြၿပီးသြားရင္ေတာ့ ကိုယ္တိုင္ႏွစ္သက္တဲ့အရသာနဲ႔ဆာျဖယ္အခ်ဥ္ရည္ေလးရပါၿပီ။

ေရစစ္ထားတဲ့မုန္႔ဖတ္ကို ပန္းကန္ထဲ၊ဇလုံထဲတြင္ထည့္ၿပီး၊
*ျမင္းခြာ႐ြက္
*ဆလပ္႐ြက္
*သခြားသီး
*တိုဟူးဝါတို႔နဲ႔ အတူခ်ဥ္စပ္ေလးနဲ႔တြဲဖက္စားသုံးလို႔ရပါၿပီ။

.. ဆာျဖယ္အခ်ဥ္ရည္ဗူးဝယ္မရရင္ မန္က်ည္းသီးအႏွစ္တိုက္ၿပီးအစားထိုးလုပ္စားလို႔ရပါတယ္။



Credit - fb တခြင္ &  Dr Phyo Kyaw

No comments:

Post a Comment